BlackStar Creative Commons License 2000.06.07 0 0 149
Mint Syrax kollega is utalt rá, hogy SAABéknál -ha van -, akkor általában az elektromos rendszerrel van baj. A kontakthibákkal szoktak példálózni, ilyenkor állítólag vagy kontaktfolyadék, vagy csatlakozócsere. Ez főleg a gyújtókábelre igaz. (Itt is látszik, hogy a Lada gyárban milyen autókkal álmodtak a tervezők, mert pl. a 2105-ben, amit pl. én is birtokolok, nemesen öntöződik a Volvo-tól lopott formavilág a az eredeti kereklámpás örökségével, de fölismerhető a SAAB-ot utánozni akarás is. Hiába, ahol hideg van, ott hidegben bevált autókat kell másolni. Erre utal a hátsó tengely megoldása, a nagy, kockalámpa, extraként törlővel, odalt az index, a szögletes forma, a 2107-es nagy hűtőrácsa(Volvo) és műszerfala(SAAB és Volvo), stb.)
Szóval kontakthiba. Állítólag a 900-asook igazi svédacélból készültek, és nemigen rozsdásodnak.
A motor vibrációit érdemes megfigyelni, úgymint a turbóét, ha padlógáznál sötéten(vagy akár világosan is) füstöl, akkor csere, vagy felújítás.
Azt is mondják, akiknek van, hogy a turbó a mechanikusan működőek közül az érzékeny pontja az utónak. Főleg a turbós autóknál van a recsegő váltó, és csúszó kuplung, ez a kopott szinkrongyűrűk miatt van, a másik pedig a tengelykapcsoló kopása miatt. A motor felfüggesztése is hajlamos eltöredezni, ilyenkor gázadáskor felemelkedik az eleje (a motornak)
Gázos még a kormány holtjátéka, de ezt állítólag ezt orvosolták, (még valamikor az 1985-ös javítgatáskor, talán.)
Némelyik példány hajlamos ereszteni a hőcserélőnél a hűtővizet, pont a pedálokra.
A félrehúzó kézifék, az olajfolyás a motornál és a váltónál, még jellemző hibái a típusnak.
A kézifékre mindjárt visszatérek.