Kedves Lvt.
Mojses névvel kapcsolatban lenne kérdésem.
Kiskunfélegyháza 1744-től.
Adott egy Mészáros Mojses nevű úriember. Elvileg katolikus. Akiről találtam egy olyan írást is ahol "Mojzes a mészáros"-ként van említve.
2 gyereke a házassági bejegyzésükben Mészárosként szerepel, mint vezetéknév. Ellenben az ő gyerekeik születésekor többször is a Mojses szó szerepel vezetéknév gyanánt. Sőt az egyel alatta lévő generációban is előfordul ez. Tehát a házasságiban Mészáros, keresztelésekkor Mojsesként is előfordulnak.
Még nem dolgoztam fel minden ilyen Mojses nevet, de mondható h van egy minta erre a klánra. (nehéz pontosan meghatározni, mert nagyon sok Mészáros volt illetve a Mojses előfordult tényleges vezetéknévként másnál is)
A hab a tortán, hogy egy másik településen találtam egy ígéretes keresztelési bejegyzést, amt stimmelne az elsőnek említett Mészáros Mojzesre (vadászom, hogy honnan érkezett Félegyre), ott Benyók Mojzes van feltüntetve. Nem biztos h ugyanaz a személy,de minden más stimmel.
A kérdésem: Ekkoriban elképzelhető, h még nem volt kialakulva a vezetékneve és, mivel Mészáros volt, ezért az új faluba érkezve nem Benyók Mójzes volt, hanem mivel ő lett a mészáros, elkezdték Mészáros Mozesnek hívni és hogy megkülönböztessék magukat a többi Mészárosostól, időnként ezt diktálták be a papnak?