John Howard,
sajnos nem tudom pontosan, hogy a "felkenődés" hol történt. Ha a kerékpárúton akkor valóban az utas nem nézett hátra. Ha az úttesten, akkor a söfőr. Persze itt egyből felmerül a kérdés, hogy _miért_ az úttesten ment a bicajos? Talán azért, mert a kerékpárutat elállta valaki.
A felújított nagykörúton elég szélesek a sávok, mégsem tudok olyan távol elmenni a parkoló kocsik mellett, hogy ne csapódhassak bele egy ajtóba.
Érdekes (és szomorú) a megjegyzésed: "nem azt mondom, hogy ne kerékpározzon, aki akar, és meg tudja oldani a járulékos dolgokat, de ne a többi jármű kárára!" :( Ez az alapvető probléma.
Miért van kárára a többieknek a kerékpáros? Nehogy azt állítsd nekem, hogy mi okozzuk a dugókat!
Miért nem lehet beleszámítani a normális városi közlekedésbe (a személyautók és a tömegközlekedés mellé) a kerékpáros közlekedést is?
Ahogy nézem, ennek a topicnak a tagsága főleg a Városi Közl. topicból való. Nyilván Ti is többnyire tömegközlekedés pártiak vagytok. Akkor nem az lenne a normális megoldás, hogy a gazdaságosabb, tisztább közlekedési formákat támogassuk?
micu,
Az 1994-es hivatalos felmérés eredménye ez a 40ezer ember. Azóta lényegesen több lett. Egy nem hivatalos (98-as) felmérés már 70ezerről szólt.
El lehetne gondolkozni azon is, hogy ha a szűkös fővárosi költségvetés ellenére is ennyit fejlesztettek a kerékpárút-hálózaton, akkor azt nem "csak úgy" tették. A választópolgárokat sokkal inkább megnyerhették volna parkokkal vagy játszóterekkel. De gondolom Ti is hallottátok, hogy 6 (hat) évig a Főváros nem tervez új bringautat építeni. Gondolom ezt itt mindenki örömmel fogadja, hisz így talán kevesebb kerékpáros lesz az utakon.
illesf,
tökéletesen egyetértek veled. Sajnos valóban egy _senki_ -nek számít a kerékpáros Budapesten. Ezen kellene változtatni, de amint ebből a topicból is látszik kb. 20 kerékpár-ellenzőre jut egy támogató. Ez így nem sok jóval kecsegtet.
hzolee,
Hidd el, nem szokásom szabályt szegni. Ugorj át a Hajtás Pajtás topicba, nézd meg mennyit vitáztam a futárokkal arról, hogy az egész kerékpáros társadalomról állít fel negatív képet az, aki kihasználva a bicaj adottságát szabálytalanul közlekedik.
Valószínű, hogy mások is hasonlóan gondolkodnak mint én (és a kerékpárosok), mert készült a Kresz-hez pár módosítás, ami kifejezetten a kerékpáros közlekedés elősegítését/biztonságát szolgálja:
- piros lámpánál kis ívben jobbra kanyarodás
- guruló ("kaliforniai") stop, vagyis nem lenne kötelező _megállni_ a STOP táblánál, hanem csak lelassítani annyira, hogy a biztonságos áthaladás körülményeit meg lehessen állapítani. Ez ezért jó, mert a kerékpáros mindig az elinduláskor a leg-instabilabb. Ezzel le lehet csökkenteni az elinduláskor előforduló "kacsázást".
- Bizonyos egyirányú utcákba a forgalommal szemben is be lehet majd hajtani. Gondolom ez most itt sokakból dührohamot vált ki...