bilfer Creative Commons License 5 napja -4 0 263672

Azt nem kell elfeledni, hogy ez a folyosó sokkal korábban is működött. Lásd a jéghatárt a térképen. Az intenziv mozgás a lovas életmód kialakulásával (Jamnaja korszak) indult be. (Lásd a kéziratom Bevezetőjében Bevezető )

„A fentiek alapján ebben a tanulmányomban a magyar nyelv előtörténetét az utolsó (Würm III.) jégkorszak végétől (kb 15–12 000 évvel ezelőtt) vizsgálom, míg a magyarság történetében az európai hun kornál nem megyek régebbre. Azt, hogy „Eurázsia őslakossága a Kárpát-medencében alakult ki, innen rajzott szét” – számos, témával foglalkozó „szakértő” állítja. Én ezt nem állítom, de ismerteteim alapján úgy gondolom, hogy -- a földrajzi adottságánál fogva ez a terület -- az egyik legjelentősebb kiindulási pont volt. És ezt a régészeti leletek valószínűsítik. Ma, általánosan elfogadott nézet, hogy az első civilizáció Mezopotámiában alakult ki. De itt összesen 12 ezer négyzetkilométer volt lakott. Ez mindössze huszonheted része a Kárpát-medence 330 ezer négyzetkilométerének, ráadásul sivatagos, félsivatagos terület. A nyílhegyet használó úgynevezett gravetti kultúra a régészet adatai szerint 27 ezer évvel ezelőtt már a mai Franciaországtól Szibériáig jelen volt. A tudomány ugyan nem tudja pontosan, hogy ez a népesség honnan áramlott szét, de a KM-ben jelentős nyomai maradtak ennek az ősi civilizációnak. (Tatárlakai lelet, korai lovaglásra, szekérhasználatra utaló jelek, a vonaldíszes kultúra, a hosszúházas települések, a Tisza-kultúra, a Balkán-Kárpátok kohászati tartomány stb. amikről a későbbiekben részletesebben írok).”

 

A korai óiráni kapcsolatok lehetőségére használható TT tétképe:

Érdekelne mit látnak ebből a képzett nyelvészek. PU vagy PIE nyelveket (ezen a területen!). Vagy esetleg vegyesen? Mert alter módra én az ar/ár tövű/bokrú szavakat ide sorolom. (Olyan indokokkal, mint ahogyan a "tej" lehet kései óiráni! :D)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (263669)