ÁsítóSárkány Creative Commons License 2024.08.15 0 0 31756

*egybefüggő... mit is jelent? Mondjuk a KRESZ betűje, vagy a mesterséges intelligencia szerint valószínűleg azt, ha az egymás után haladó járművek távolsága maximum a legkisebb követési távolság. (Szabályosan már nem tud közelebb haladni.) Mivel ez sebesség-függő, kis sebességeknél egészen kicsi ez a távolság. 

[a kiemelésedet dőltről aláhúzottra változtattam]

Ez szerintem téves. A folyamatosság értelmezéséhez a 36. § (2) bekezdés szövegéhez érdemes visszamenni:

"Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy – lakott területen – távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat."

 

Innentől a folyamatosan haladhat akkor áll fenn, ha "a külső sávba nem lehet visszatérni". Newtoni fizika alapján ez a követési távolságok összege, nem egészen pontos közelítéssel a kétszeres követési távolság. Annál a visszalassítás alatt megtett út miatt több, és erre jön az, hogy nem tudsz kiszállni méregetni, tehát felfele kell egy biztonsági tartalék. Nem nagy sebességkülönbségek esetében a követési távolság kb két és fél - háromszorosa már korrekt válasz lehet.

Ennél bonyolultabb a helyzet autópályán amikor a 130-as tempójú oszlop halad a 80-as tempójú oszlop mellett, mert 130-ról számmottevő idő és út lelalssulni 80-ra.

Előzmény: Hattori Hanzo69 (31753)