Természetesen nem a tárgyalásokra igyekvő emberek fognak kerékpárra ülni. De a munkába, iskolába igyekvőknek csak egy kis része az, aki valóban képtelen lenne erre. A napi 40ezres érték a FPH kérésére készült felmérés eredménye. Többek közt ezzel "vívtuk ki" a jelenlegi 140km budapesti kerékpárutat.
Azonkívül felejtsétek el azt, hogy kerékpárral közlekedve az ember büsös, koszos lesz. Persze esőben nyilván ez a helyzet, de szerencsére nincs annyi eső nálunk. Ha valaki kénylemes tempóban halad (18-20km/h) egyáltalán nem izzad meg. Itt most nem abból kell kiindulni, hogy 30perc alatt Budafokról Újpestre akarok érni.
Ha csak ez lenne a kifogás akkor nem érteném a német, osztrák embereket. Vagy ők nem izzadnak? :)
Tegyétek fel a kérdést a kerékpáros topicban, hogy hányan mennek munkába kerékpárral. Meglepő lesz a válasz.
Amit a kerékpárutak mellett tekerőkről írsz, abban igazad van. De erről írtam én is nem sokkal korábban. A kerékpárutak döntő többsége csak látszatmegoldás. A járdára húzott sárga csík csak a statisztika számára bizonyul kerékpárútnak. Gyakorlatilag használhatatlan. Az Andrássy-n van az egyetlen _épített_ kerékpárút, amit a tisztelt autósok miatt nem lehet rendeltetésszerűen használni.
Vajon miért úgy parkolnak ott a kocsik, hogy elfedik a bringautat is? Ott van a felfestett csík, ott vannak a fém gombócok is. Ennek ellenére szorosan beállnak a járda mellé. Miért? Valószinüleg azért, mert rohadtul nem érdekli őket az ott levő kerékpárút. A kerékpáros topic egyik tagja ma kenődött fel egy kocsi ajtajára, mert a kedves sofőr nem vette a fáradtságot hátranézni, hogy nem jön-e valami mögötte.
Nem tudom a berlini kerékpárútrendszert mennyire ismeritek, de nekem majd' leesett az állam. Az hagyján, hogy a főbb utak mellett mindig volt kerékpárút. De a nem kerékpáros emberek _tiszteletben_tartották_ a kerékpárutat. Berlinben van olyan megoldás, hogy a járda gyalogos része kb. 5-10cm-el magasabban van, így aki lelép róla egyből észreveszi, és viszakozik. Ott, ahol csak "vonal" volt, ott sem csámpáztak rajta az emberek. Egyszerűen _tudták_ hogy azt ott milyen célból húzták oda. Gondolom ez vezérelte a budapesti vezetést is, hogy az emberek majd figyelnek. Hát nem...
Direkt nem a holland (vagy a pekingi :)) példát hozom fel, mert az már annyira elcsépelt, hogy nincs értelme érvelni vele. Javasolnám megnézni a következő városokat: München, Bécs, Genf, Gräz. Sőt, még a temparamentumos olaszoknál is működik a dolog: pl. Bologna, Padova.