Avatar Creative Commons License 2024.08.07 0 4 263449

"És használt is. Leírta, hogy régen volt ez a türkök neve"

 

Leírta, hogy Σαβαρτοιασφαλοι, de azt is leírta, hogy "valami okból" nevezték így őket, azaz nem tudta értelmezni.

Számos esetben ad magyarázatot, hogy egy idegen kifejezés mit jelent (és néha félremagyaráz dolgokat), de itt nem teszi meg, sőt még csak azt se árulja el, hogy ez a turkok saját nyelve lenne-e, vagy kik is hívták őket így... (Mint ahogy azt se tudjuk meg kik hívják őket turkoknak, a fennmaradt források közül csak a bizánciak használják ezt a magyarokra.)

Szóval ez a "perzsa-arab" értelmezés csak egy ötlet a sok közül. 

A Zab folyó gondolom a "Σαβ" miatt került MV-nél a képbe, csak azt nem tudni, hogy az "αρτοι" akkor hogy is felel meg az "al"-nak a "Zāb al-Asfal" Σαβαρτοιασφαλοι egyeztetésben.

Ha már kaukázusinak gondoljuk a Σαβαρτοιασφαλοι helyét akkor talán logikusabb lenne a Kaukázus vidékén elterjedt nyelvet keresni, amin ez értelmes. alán (oszét), kabard (cserkesz) stb stb... 

 

Plusz apró javítás, hogy a DAI szerint nem délre mentek a szavartoiaszfaloi srácok, hanem keletre (πρός άνατολήν). Sőt még az se biztos, hogy mentek, hanem lehet úgy is fordítani, hogy "kelet felé laktak" (azaz ők maradtak, Perzsia vidékén, csak Lebedias-ék mentek nyugatra), meg úgy is, hogy "kelet felé települtek".

Mai észrevételem, hogy a DAI többször is használja a  Perzsia=Khoraszán megfeletetést (egyszer belső Perzsiaként), és ha jól értelmezem, ebben az időszakban a kaukázus déli részén nem a perzsák, hanem az abbaszida arabok nyomulnak, így a Perzsia vidéke szerintem inkább az Aral környéki perzsa terület lehetett. Lásd https://www.nyest.hu/renhirek/a-kaukazusi-magyarokrol-1 keletebbi nyila.

Máshol a perzsák területét nagyobbnak is rajzolják:https://study.com/cimages/multimages/16/samanid_24821430488526348665.png

Én "tippre" az Araltól is keletre raknám őket, arra a területre ami a Karakhanidák etnogenezisének is a vidéke. Sudár is a türköknek ezzel az ágával hozza összefüggésbe a korai magyarokat, és épp akkortájt emelkednek fel, amikor az "Etelközben" is feltűnnek a magyarok...

 

Talán a "khorezmiek" a magyar forrásokban valójában a szavartoiaszfaloi-okat jelentik (akik egy része később mégis eljött a KM-be.)

 

Előzmény: bilfer (263433)