[off]
"Gyorsúszásnál felfeküdni mint a gerenda, hátúszásnál szintén. Meglepően könnyű lesz."
:)
Na, ezt könnyű mondani.
Csak a mellúszásom elfogadható, a gyors nem megy, sosem gyakoroltam, igazából a gyerekkori tanfolyamokat és a nyári pár alkalmat leszámítva nem is szoktam úszni.
Évekkel ezelőtt pl. mellben gyakorlás nélkül elkísértem kisfiamat a révfülöpi Balaton-átúszásra.
De a gyorsúszásom egyrészt lassabb, mint a mell; a sebességem kb olyan, hogy a feleségem kényelmesen mellúszik mellettem :).
A gyorsúszás állóképességének (max 5 perc, aztán elfáradtam) és helyes technikájának a hiánya nagyon bosszantott.
Képzeld el azt, hogy csak a gyorsúszás lábtempóját gyakorolva hátrább(!) kerültem. Mínusz métert haladtam :) Ciki.
Ezért másfél éve egy 50 alkalmas tanfolyamot/edzést csináltam végig, ez 5 őszi-téli hónap volt. Először kezdő (direkt, hogy ne rossz technika rögződjön be), aztán félhaladó szinten.
Hát egyáltalán nem volt elég ennyi idő.
Egyrészt felsőtest izomzat nélkül szerintem nem megy semmi, sajnos sosem erősítettem, sosem fekvőtámaszoztam.
kb. a második hónap után kezdtem láthatóbb mellizmokat fejleszteni. Kartempót húzni izmok nélkül szerintem reménytelen.
Ami érdekes volt, hogy hiába futok és kerékpározok, nem is rossz szinten, a lábtempóm csapnivaló maradt és nagyon fáraszt. Legalább most már előre haladok vele.
Bezzeg a csoporttársak; mindegy, hogy vékony fiatal lány, vagy kissé molett idősebb hölgy, a "csak lábtempó 4 hossz" gyakorlatnál én épp elértem az első hossz végéig, ők már végeztek!
A vízfekvésem sem megfelelő ("felfeküdni, mint a gerenda" - örök álom), a lányoknak szintén tökéletes volt, megerőltetés nélkül, fene gondolta volna, hogy egy ennyire evidens dolog nem sikerül nekem.
Apropó, evidensség. Vicces volt, amikor kaptam a feladatot (egy félhaladó csoportba csatlakoztam be éppen), hogy akkor most pillangó. He? Sose próbáltam. Na jó, könnyíttet kaptam: delfinezés.
Sose csináltam, ez sem ment, kb mint egy eltaposott földigiliszta, egy helyben vonaglottam és süllyedtem lefele :). Nagy élmény volt, amikor pár héttel később végre 25 métert át tudtam delfinezni.
De legalább ízületi gondjaim nem voltak, se a vállammal, se a térdemmel. Talán a mellúszás a derekamnak annyira nem jó.