Macua Huitl Creative Commons License 2024.07.17 -1 0 239821

Egyre inkább az az érzésem, hogy ezt nem nem tudják megérteni, hanem nem akarják. :)

 

Az egyes munkák között igenis lehet sorrendet felállítani, itt a topikban is ez történik.

Egyfajta sorrend az, hogy mennyit fizetnek az adott munkáért, ami - valljuk be - a legtöbb munkavállalónál fontos szempont. Ezen kívül vannak más fontos szempontok is, persze.

Kb. minden munkáltató annyi fizetést fizet, amennyiért az adott munkát elvállalják, a munkák magukat árazzák be.

 

Azt az időt, amit az orvos a tanulásra fordít, ő átdolgozza.

 

Hát éppen ez az. Melyek az adott munka elvégzésének minimum kritériumai? A lángossütőnél kb. semmi, az orvosnál 6 év tanulás. Ha valaki orvos akar lenni, 6 évet kell tanulnia (és eredményesen vizsgáznia!), ha valaki lángossütőként, akkor ... holnap 6-tól kezdhet (hogy miért AKAR valaki orvos vagy lángossütő lenni, az más kérdés... vágyak, lehetőségek és kényszerek)

Ha egy munkáltató orvost akar felvenni, akkor van mondjuk 2 jelentkező, ha lángossütőt, akkor 30 ("Érdekel").

Tehát a 6 évet valaki nem munka HELYETT fordította tanulásra, hanem kényszerből, és hogy természetesen megtanulja a szakmát, időt és pénzt égetve erre a célra. Aki pedig átdolgozta a 6 évet lángossütőként, az valószínűleg nem betett a történetbe, hanem kivett, keresett addig is.

A két tag között nemcsak esetleges tehetségbeli vagy családi indíttatásbeli különbség van, hanem szépen forintosítható pénzügyi egyenleg különbség is a 6. év végére.

Orvos: ~mínusz 3x-4x millió Ft, lángossütő: plusz 2x-3x millió Ft.

 

Ja, és melyik munka nehéz? Kinek melyik? :)

A szellemieknek sokféle fizikai munkához nincs ereje vagy monotonitás-tűrése, a fizikaiaknak sokféle szellemi munkához nincs tudása vagy esze. Felelősség lehet fizikain és szellemin is. A tehetség meg akármihez is jól jön.

De pl. egy 40 fokban egész nap árkot tisztító vagy alapozó fizikai is halálra röhögné magát a tip-top-légkondis mekis fáradtságán, vagy a lángossütőén. "Fizikai munka". :)

 

... és persze a munkák sorrendje a kompatibilitásban is felállítható.

Ha minden kötél szakad, lángossütőként azért a legtöbben holnap tudnánk kezdeni. :) De van oda elég munkaerő.

Előzmény: ValamiV2 (239788)