Annaem Creative Commons License 2024.07.14 0 0 20996

A Sienai Egyetem tudományos expedíciója egy 4000 éves templomot tárt fel Cipruson.

 

A nyilatkozó Luca Bombardieri régész szerint a szigeten eddig felfedezett legrégebbi szent hely. (Luca nagyon rosszul tudja. Megfeledkezett a szent kutakról és sírokról, amelyekről már többször láthattunk itt képeket.)

 

Bombardieri az elmúlt 15 évben felügyelte az ásatásokat, amelyeket a Ciprusi Régiségügyi Minisztériummal és az olasz külügyminisztériummal együttműködve, egy nemzetközi együttműködés keretében végeztek.

A tudós elmagyarázta: "Ez egy nagy szoba, ahol egy nagy tűzhely éjjel-nappal megvilágított egy nagy monolitot." Lényegében ez egy „templom, amelyet általában az általunk ismert templomok előtt hoztak létre”.

 

Az olasz tudós azt is elárulta, hogy a legutóbbi ásatási kampány során egy 20 év körüli fiatal nő csontvázára bukkantak. A bizonyítékok arra utalnak, hogy meggyilkolták, és a testét „bezárták”, valószínűleg azért, hogy elrejtsék a bűncselekményt, és megakadályozzák, hogy szelleme „zavarja” az élőket.

Gyilkosai lándzsával vagy nehéz kővel eltörték a koponyáját, és a földre tették egy nehéz kővel a mellkasán, mintha mozdulatlanul akarnák tartani. A környéken nem találtak értékes tárgyakat vagy sírtárgyakat, ami arra utal, hogy a szokásos temetési szertartásokat nem követték. A kis rezidencia ajtaja gondosan le volt zárva, hasonlóan egy sírhoz. Ez az esemény a bronzkorba nyúlik vissza, ie 2000 és 1600 között.

A nőgyilkosság „összefügghet más, a múltban Ciprus más részein feljegyzett esetekkel”  Az áldozatok mindig fiatal nők voltak, akiket megöltek és elszigeteltek közösségeiktől, még a halottaktól is távol tartották őket.

 

Régebbi hír:

(Reuters 2009) – A ciprusi régészek a világ legrégebbi kútjait találták meg, amelyek 10 500 évvel ezelőtti kőkorszakból származnak, és egy fiatal nő csontvázát tartalmazzák. A nyugati tengerparti Paphos városához közeli építési területen egy kotrógép által feltárt kút további öt kúthoz tartozhat, amelyet korábban az Edinburghi Egyetem csapata ásott ki a régióban.

"A radiokarbon dátumok azt mutatják, hogy ezek a kutak 9000-10 500 évesek, így a világ legkorábbi ismert kútjai közé tartoznak" Állati csontokat, kőgyöngyöket, megmunkált kovakőt, medálokat találtak a sziget korai neolitikus időszakából, és egy fiatal nő csontvázát. A csontváz olyan idős lehet, mint maga a kút, de régészek nem tudják, hogyan halt meg a lány.

 

..."nagy múltra visszatekintő családi hagyomány, amely nemzedékekre nyúlik vissza a sírok felkutatására és feltárására"

Fosztogató kultúra Cipruson:

https://www.cyprusexploration.com/history/archaeology/tombs/