JazzMobil Creative Commons License 2024.07.12 0 4 168893

Pont ezért van többféle típusú óra. Búváróra, pilótaóra, hétköznapi óra, sportos óra, dresswatch, trekking... had ne soroljam fel mindet. Szerintem te sem a 24 karátos aranytokos öltönyórádban szoktál kint a kertben kapálni, gyümölcsfát permetezni, vagy lapátolni a sódert a betonkeverőbe. Persze megtehetnéd, mert miért ne. :)

Na de a poént félretéve, aki szereti a karórákat és gyűjti is őket, annak úgy is van többféle órája. Túrázáshoz én vettem magamnak egy Pro-Treket, mert van többfunkciója, napelemes, rádióvezérelt, nekem tetszik egy átlagos hétköznapi órához képest strapabíróbb. Ennyi. Nem állítom róla, hogy elpusztíthatatlan, azt sem, hogy örökké tart. Semmi sem tart örökké.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy szigorúan véve észérveket nem lehet hozni a mellett, hogy ma valaki egy korlátozott képességű és pontosságú, drága, állandó karbantartást-szervizelést igénylő mechanikus órát hordjon."

A mechanikus óra egy elavult technológia (sőt, igazából kvarc is elavult már). Ha szigorúan a főfunkciót, mint időmérő eszközt nézzük, akkor már rég nem lehetne létjogosultsága. Igazából ott a "nosztalgia-adót" fizeted meg. De ezzel nincsen gond! Valaki (sokan!) szeret gyönyörködni, a mozgó fogaskerekek látványában. 

Én például gyűjtök vinyl lemezeket, hallgatok is zenét analóg lemezjátszón, szalagos magnón, kazettás deck-en. Ezek is elavult dolgok igazából, mégis megvan ezeknek is a rajongó tábora. Lemezjátszó is van 20 millió forintért, karóra is van 50 millióért. Kerékpár is van 5 millióért. 

Ha meg csak szimplán azt nézzük, hogy óra.... erre is lehetne mondani, hogy minek. Minek karóra ha ott a telefon. Minek falióra a konyhába, hiszen a mikrohullámú sütő is mutatja az időt ( nekem még a kávéfőzőm is). Egy irodába is minek asztali- és/vagy falióra, hiszen a monitoron látod a pontos időt. Nekem sem kellene igazából feltétlenül bringázáshoz a Pro-Trek. A kerékpár computer is mutatja az időt. Mégis szeretem ha rajtam van. Még zsebóráim is vannak, kutyasétáltatáskor néha hordom is őket. :) 

Előzmény: APT (168892)