mmormota Creative Commons License 2 napja 0 1 11404

Összeforrasztottam a 3 hangfrekvenciás fokozatot a regeneratív vevő panelen, orosz 1J24B ceruza pentódákkal. Működik, az erősítés, anódáram stb. specifikáción belül van. Kis meredekségű cső, a kiszemelt kapcsolasi rajz 10kOhm-os anód munkaellenállásával csak kb. 8 egy fokozat erősítése. Nyugodtan lehet nagyobb, mivel az anódáram olyan kicsi, hogy bőven van feszültség tartalék. Ezt ki is próbáltam, 20k-val dupla erősítés.

 

Egy nagyon furcsa probléma adódott. Az erősítő hajlamos 7.2kHz-es kis amplitúdójú gerjedésre. Kerestem, mi okozza, próbáltam a csatoló és hidegítő kondenzátorok értékével elhangolni, hogy rájöjjek, mitől függ, mi okozhatja. Semmi, maradt a 7.2kHz, mégpedig százalékra pontosan. (jó műszereim vannak, nagyon pontosan feltérképeztem) Feltűnt, hogy mechanikus kocogtatásra az amplitúdó nagyságrenddel felugrik, és több másodperc alatt cseng le. Pontosan ezen a frekvencián.

 

Arra jutottam, hogy ez mechanikus rezgés. Viszont a lecsengés idejéből olyan nagy a körjóság, hogy valószínűleg elektromos visszacsatolás is van, mint mondjuk egy kvarcoszcillátor esetében.

Tűnődtem, egyáltalán mi tud egy ilyenben rezegni. Azok a rövid, vastag huzalok, amik az elektródákat alkotják, aligha. Arra jutottam, hogy talán a fűtőszál. Az vékony, kifeszített huzal, egyedül abból nézem ki. Ahogy elmozdul a többi elektródához képest, szépen vezérli az elektronáramot is.

 

Nem sokan használnak ilyen csövet, de fórumon találtam leírást, hogy nagyon hajlamosak mikrofóniára. Írták, hogy a kivezetések lerövidítése segít, kipróbáltam. Talán egy keveset, de így se az igazi. Talán kicsit hamaradd lecseng, de a 7.2kHz is maradt. Eredetileg 3d nyomtatott kis tartókkal fogattam fel őket a panelre, ezt - mint merev cuccot - kihagytam, és kétoldalas szivacsos ragasztóval rögzítettem a csöveket a panelre. Ez az üvegbúra esetleges rezgését csillapítja. Lehet, hogy maga a PCB, mint merev üvegszálas lemez, szintén részt vesz valahogy a rezgésben. Ennek viszont ellentmond, hogy a tapogatás, a cső vagy a panel érintés nem nagyon változtat semmit.

 

Kipróbáltam az 1J18B-t is Csak annyi a különbség, hogy az meg 5.8kHz-en rezeg... :-)

 

Nem teljesen értem a dolgot. Ezeket milliószám gyártották, tehát nyilván beváltak. Hogyan tudták így mozgó eszközökben használni, ahol nyilván vannak rezgések, amik gerjesztik ezt? Talán a mérnökök, akik ezzel dolgoztak, tudtak valamit, amit nekem is jó lenne tudni... 

 

Azt viszont értem, a hifi őrültek miért nem haraptak rá. :-)