csíkos-háTTú Creative Commons License 2024.07.09 -1 1 33749

Nem a mozdony/dekóder, hanem a hurokmodul (nem dekóder, ez csak érzékelő elem) okozhatja a gondot. Van a DT hurokmodulokon egy jumper, ami a modul "érzékenységét" állítja. Lehet, hogy ez Nálad rossz pozícióban van, és át kell rakni, mert az érzékeltelenebb állásban van.

 

Ha egy motor "körtüzes" lesz, azt eléggé könnyű DCC-ben kideríteni: az így meghibásodott mozdonyban a dekódert siméán lehet írni/olvasni, a funkciókat kapcsolni, de menetparancsa meg nem reagál. Ilyenkor kell a motort kiszedni, és kipucolni. Egyes gyártóknál sajnos csak cserélni.

 

De vissza a hurokmodulokhoz!

- Érdemes úgy beállítani, hogy egy szimpla világítós kocsival próbáljuk ki, ha nincs ilyen, akkor a legkisebb mozdonyunkkal.

- Arról sokan el szoktak feledkezni, hogy a hurokmodul által kezelt hurok, vagy delta vágány nem mindig eléggé hosszú a pályán közlekedő leghosszabb vonatunkhoz. Pláne, ha ez a vonat mondjuk egy hosszú, világítással szerelt személyvonat, és a gondos modellező, hogy ne villogjon tett bele bőven puffer kondikat, meg áramvezető kupplungokkal is összekötötte kocsikat. Képzeljük el, hogy ilyen vonat behalad a hurokba/deltába, az szépen vált is, majd elkezd a mozdony kimenni belőle, de szerelvény vége még nem ért be, és "kilóg" a másik oldalon. A vége a zárlat a rendszerben.

- Gondokat okozhat a hurokmodul működése a z21 vezrélőkkel (fehér, vagy szürke). Sok esetben a z21 zárlatérzékelése gyorsabb, mint a hurokmodul működése. Ennek két oka van. Részben az, hogy a z21 zárlatkezelése egy csöppet mimózára sikeredett. A másik pedig, - és ez szokott segíteni - hogy a z21-hez adott gyári tápegységet egy nagyobb teljesítményűre cseréljük: azonos kimenő feszültséggel, de több áramot adni képes tipusra. Mondjuk egy laptop töltőre. Ugyanis a hurokmodul meg rángathatja a tápegységet, lecsökken a feszültsége, és a z21 ezt érzékelve beindítja a saját zárlatvédelmét. Itt most ezred, sőt milliomod másodpercekről beszélgetünk.

 

Az egyszerűbb hurokmodulok egy relével oldják meg ezt a feladatot. Az igényesebb tipusokban dupla relé van, ezek működése gyorsabb, és kevésbé is terhelik a rendszert. Van olyan hurokmodul is (Littfinski Datentechnik), ami relét nem is tartalmaz. Igaz, méregdrágán adják.

Előzmény: josi202 (33742)