Logofet Creative Commons License 2024.07.07 0 3 1306041

Rosszul szervezett rendszeren nem tud jelentősen javítani az, ha elkezdesz beleönteni rengeteg pénzt. Önmagában az kevés. ZOH-nak van igaza, le kellene igazolni valami külföldi fickót, aki látott már tisztességesen összerakott rendszereket, ebből a magyar politikai elitből ennyi jön ki, teljesen mindegy, hogy mihez nyúlnak. Ezek fordított Midász királyok, ha aranyhoz nyúlnak, az is xarrá változik. 

 

Valójában a magyar állam kifejezetten drágán, sok pénzből működik, ez a beleöntött rengeteg pénz fedi el azt, hogy mennyire katasztrofális a szervezettsége. Na de amíg belemegy ennyi pénz, addig nem fognak szétesni az emlegetett közintézmények és közszolgáltatások, elműködgetnek középfos szinten. Sőt, egy-egy felülről kiadott utasítást/feladatot képesek is megvalósítani, az erősen zakkant Kásler pl. nagyon is jól megszervezte az országos onkológiai ellátást.

 

Pont ez az ilyen típusú rendszerek lényege: Azt kevesen vitatják őszintébb pillanataikban, hogy a magyar állami egészségügy meglehetősen rosszul működik. Nem kap senki bizalmat és forrásokat a rendbetételére, eleve a kórházak is alulfinanszírozottak, minden évben ki kell fizetni pótlólagos költségvetési forrásból az adósságaikat. Nonszensz. Na de, amikor kiderül, hogy a tumoros eredetű halálozásokban katasztrofálisan állunk, akkor a Padisah kiadja az ukázt, van ez a probléma, meg kell oldani, kerül amibe kerül. És lőn. 

 

Ettől még maga a rendszer egészében semmit sem változik, de szokás szerint az egyik oldal azt látja, hogy tessék, ezt is megoldották, a másik szerint meg mindenszar. A politikus azt látja, hogy jönnek az eredmények, az apparátus meg azt, hogy vagy kimutatja, hogy minden rendben van, vagy megy a levesbe. Magyarán az van, hogy nem lehet tanulni a hibákból, folyamatosan korrigálni és csiszolni a rendszert, nincs szakmai párbeszéd -legfeljebb valami kocsmákban-, mert csak kizárólagos siker vagy kudarc van. Ami totális fasság, na de ez az ország jelenleg így működik. 

 

Na most, az a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy-egy ilyen rendszerben pillanatok alatt megjelennek a nagypályás gazemberek, akikhez lépest a keselyűk látása és ösztönei a fasorban sincsenek. Az valóban egy különleges helyzet, hogy ezek ma a Padisah rokonságából és baráti köréből kerülnek elő, de valójában az sem feltétlenül látja rosszul a helyzetet, aki azt mondja, hogy különben ellopná a "Strabag".  Az ő tévedésük ott van, hogy azt vélik természetesnek, hogy állami rendszerekből, közbeszerzésekből ab ovo ki kell mennie egy rakás pénznek. Jól szervezett rendszerekben ez messze nem igaz. Rosszul szervezettekben viszont igen. 

 

Azt fogjuk rettenetesen megszívni, hogy konkrétan elveszítettük a zömét azoknak a meglehetősen nehezen pótolható embereknek, akikben volt képesség, tudás és akarat tisztességesen összerakni ezeket a nagy rendszereket. Teljesen mindegy, hogy vasútról, egészségügyről, oktatásról vagy K+F+I-ről beszélünk. 

 

Sopi jól látja, lenne itt egy 30-40 évesekből álló olyan vonal, akik megfelelnének a fenti feltételeknek, de esélyük sincs labdába rúgni. Ergo vagy elmennek külföldre, vagy pályát változtatnak, vagy simán kiégnek, belefásulnak az egészbe. Ez sokkal nagyobb baj, mint amennyire a legöbben azt gondolják.  

Előzmény: advocatusdiaboli (1306012)