H-47M2 Creative Commons License 2024.06.29 0 6 623147

2004-ben a ciprusi EU-s csatlakozási népszavazáskor népszavaztak az egyesítésről és ciprus déli része nem kért a mára egy török fegyenctáborrá tett északból.

 

 

Nem egészen ez történt.

A kidolgozott megállapodás szerint az összes olyan török Észak-Cipruson állampolgárságot és egyenrangú státuszt kapott volna, aki ott született vagy legalább 5 éve ott élt.

A görög ciprusiak meg pontosan tudták, hogy évtizedek óta ment az üzletelés a korrupt török hivatalnokoknál a születési adatok módosításánál. Ugyanis az észak-ciprusi törököknek nem volt sorkatonai szolgálat, és utólag jópénzért sokan ciprusi születési helyet vettek maguknak. Kaptak volna min. 2-300.000 kamu ciprusi törököt, akik viszont jogosutak lettek volna a szociális ellátórendszert igénybevenni.

A másik kifogásuk az volt, hogy a betelepített törököknek munkamorálban és kulturálisan semmi közük a ciprusiakhoz, egyesülés esetén csak egy hatalmas gazdasági kolonc lettek volna az országnak.

De nyugodj meg, a törökök is elutasították az egyesülést, mert szerintük meg a jóval gazdagabb görögök egyszerűen kivásárolták volna alóluk a földeket.

Előzmény: The Lost Battalion (623129)