fehervari2 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 71533

Béci majd itt tervez átkelni a tengeren (ahol a fehér kereszt mutatja, a kép közepe felé), Ikaria közelében. Már most az átlagos hullámmagasság 2.4m a Windy szerint, ami - saját tapasztalatom szerint - mindig erősen alulbecsüli, és 30cm-es előjelzésnél inkább 50+ cm a hullám, amelyek közé időnként kétszer akkora is kerül. Az átlagos szél és a széllőkések ereje között nagy lehet a különbség, és már most 45kmph az átlagos.

Beszélgettem egy nyugdíjas kapitánnyal, aki a Földközi tengert járta (fia is ezt teszi most) nagyobb hajókkal. Kérdeztem, milyen arrafelé a hullámzás. Rámutatott a hajómra: - Ezzel a gumicsónakkal? Nem szabad vele oda menni.

 

Az éjszakát és a hajnalt kivéve - én úgy látom - hogy mindig erős a szél és a hullámzás. Kívánom, hogy Béci megfontoltan és mértékkel vállaljon kockázatot, a sűrűnek tűnő szigetvilág ellenére a távolságok a valóságban igen nagyok. Azonos nagyításban egymás mellé téve: a szigetek között mintha a Balaton nyugati öblét kellene hosszában átszelni. Nekem nem volna hozzá bátorságom. De Béci csinált már igazán vad dolgokat. :-) Csak baja ne essen!

Előzmény: Béci 72 (71525)