Il Leone Creative Commons License 2024.06.28 0 6 349194

Bennem vannak fenntartások és kételyek azzal kapcsolatban, amit leírtál ebben és a linkelt hozzászólásodban is.

 

Mindenkinek javaslom a Holland KRESZ tanulmányozását, különös tekintettel a kétkerekű és a speciális járművekre vonatkozó részeit.

 

Finoman szólva a két említett kategóriába tartozó járművek száma sem kevés, és a paraméterek is elég jól behatároltak.

Mégis nem igazán hallom azt senkitől, hogy Hollandiában a két kategóriába sorolt járművekkel közlekedők léptem nyomon kreatívan értelmeznék a szabályokat.

 

Másik tipikus példa Ausztria, ahol azért viszonylag hasonló az ottani KRESZ szellemisége és a szabályozottsági fok is hasonló. Mégis be tudják tartani az autósok sokkal nagyobb hányada tartja be a sebességhatárokat mind városban, mind városon kívül, aminek nem lehet más oka, mint az, hogy a sebességtúllépés esetén a lebukás veszélye finoman szólva sokkal nagyobb, mint hazánkban. Az átlagsebesség mérést most hagynám is egy pillanatra, inkább azt nézzük meg, hogy ha nem a helyszínen állít meg a rendőr, akkor gyakoglatilag az útra megengedett sebesség +19 km/h-ig a jelenlegi jogszabályi környezetben nem kapsz büntetést, mert ekkora tűréshatárt enged meg. Ausztiában meg a telepített kamerás sebességmérés esetén ha jól emlékszem, akkor 3% a tűréshatár, vagyis míg Budapesten az 50-es megengedett sebességű úton mehetsz 69-el, addig Ausztriában ugyanaz az érték 51,5 km/h. A másik, hogy míg Magyarországon azért nem nagyon kell félned, hogy rendőrautóból mérnek és a helyszínen megállítanak, addig Ausztriában ez azért elég gyakori jelenség.

 

Idén több alkalommal is voltam már Ausztriában autóval, egyik alkalommal ahogy átléptük a határt ott állt a pálya mellett a mikrobusz amiből mérték azt a szakaszt, ahol a ellenőrzőpont után még nem lehet 130-al közlekedni, az egyik mögöttem jövő delikvens bele is szalad a trafiba, és már láttam is a visszapillantóból a kék villogót, és ki is kísérték az első pihenőbe a gyorshajtót.

Másik alkalommal egy kétsávos országúton volt mérés, pont a település határában, ott is kocsiból mértek és azonnal állították is ki a forgalomból a járművet.

 

Magyarországon ilyet szerintem az elmúlt 10 évben egyszer sem láttam.

Előzmény: névtelen (349193)