vgera Creative Commons License 2024.06.27 0 0 25687

Kedves Fórumtagok!

 

Az elképzelhető, hogy törvénytelen gyermek esetén az egyébként mással házas apa is be van vezetve a születési anyakönyvbe?

 

Dédapám apja Vörös (Veres) Ferencz a házassági anyakönyvek szerint 1884. január 4-én született Szabadszálláson Veres Ferencz és Varga Éva gyermekeként. A születési anyakönyvben meg is találtam, keresztszülei Veres Lajos és Kurdi Mária.

 

Veres Ferencz Varga Gergely lányával Évával 1883. március 28-án kötött házasságot szintén Szabadszálláson. Veres Ferencz születési éve itt 1853-ban van megadva. NB: Veres Ferencz halotti anyakönyvében 1926-ban szülei mint ismeretlenek szerepelnek, de a házastársa alapján (Varga Éva) beazonosítható, mondjuk életkora hibásan 78 év. Ez a hiba Varga Éva halottijában is felmerül, születési dátumként 1854. szeptember 12. (Kunszentmiklós) van megadva, holott házassági anyakönyvében 1858 szerepel, és meg is találtam a születési anyakönyvét 1858. augusztus 21. dátummal (a szülők egyeznek a halottival: Varga Gergely és Magyar Erzsébet), illetve 1854. szeptember 12-én nem született Kunszentmiklóson Varga Éva. A bonyodalmak már itt kezdődtek, de ez betudtam téves információknak mert minden egyéb adat stimmelt és hasonló pontatlanságokat más ősöknél is tapasztaltam.

 

Tovább menve az őskutatásban meg is találtam Veres Ferencz születési anyakönyvét Szabszálláson 1853. augusztus 13-án Veres István kertész és Kurdi Zsuszánna fiaként (keresztszülők Kovács Péter és Balogh Zsusánna). Lakhely: Szabaszállás tanya.

 

Következő logikus lépés Veres István kertész és Kurdi Zsuszánna házassági anyakönyvének felkeresése lenne, de ezt nem találtam. Viszont Vörös István kertésznek (D.Vecsei Szabaszállás 6.dik sz. tanya) született egy Juliánna nevű lánya Hitre Zsuzsánnától szintén 1853-ban április 18-án. NB: nekik 1843 és 1859 között nyolc gyermekük született.

 

Kurdi Zsuzsánnának (egyhelyütt szolgáló) viszont "törvénytelen ágyból" született legalább 4 gyermeke Szabaszálláson: Mária (1842; Ő lenne szépapám keresztanyja?), István (1845; keresztapja Kovács Péter ahogy Vörös Ferencznek), Lídia (1849) és Sándor (1858).

 

Kérdés, hogy már Veres Ferenc - Varga Évánál tévútra tévedtem?

 

Kérdés 2.: kijelenthető-e, hogy a két Szabadszállás tanyai Veres Istán kertész ugyanaz a személy? Hogy valamiért az egyébként Nyitre Zsuzsannával házas Veres (Vörös) István be lett vezetve az anyakönyvbe mint vér szerinti apa kinek Ferenc fia "törvénytelen ágyból született"?

 

Kérdés 3.: Az ebben az időszakban ötször felbukkanó Kurdi Zsuzsánna egy személy?

 

Köszönöm!