cseik Creative Commons License 2024.06.18 -1 2 4594

az a baj, hogy nem vagy tisztában sem azzal, hogy tulajdon képen mit mért az mm interferométer, mit mértek ki michelsonék és hogy történtek a modern mérések.

 

az interferométer a két ágban haladó fénysugarak ÁTLAG sebességének az összehasonlítására ad lehetőséget. teljesen mindegy, hogy hányszor futja végig a fény az utat az eszközben két kb azonos pont között, a számításba veendő sebessége mindig az általa megtett út súlypontjában lesz, ami megközelítőleg a két tükör csoport közötti felezőpont.

vagyis az interferométer azt tudja megmutatni, hogy a fény sebesség különbsége e két pontban mekkora.

 

az mm kísérletnél ez 7 cm (hét centiméter) volt kb. vagyis, függetlenül a tükrözések számától, az eszköz azt mérte ki, hogy a különböző irányokban 7 cm távolságban mekkora a fénysebesség különbsége.

az előzőkben bemutattam, hogy az nem nulla érték.

 

a modern mérések azért hoznak még kisebb eltéréseket (ezek sem nullák, csak kisebbek) mert rövidebb távolságokban futtatják az (nagyfrekvenciás) em hullámot, vagyis jóval kisebb távolságú pontokban hasonlítják össze a fénysebességet.

a mai legfontosabb mérésnél a két em hullám sugár 10 cm-es távot tesz meg úgy, hogy a felező pontjuk kb 2 mm (kettő milliméter) távolságban van, vagyis ebben a 2 mm távolságban lévő helyen lévő fénysebességet hasonlítják össze.

és az irónia ebben, hogy minél pontosabban akarják megmérni, annál közelebbi pontokat hasonlítanak össze és lesz egyre kisebb a különbség.

Előzmény: kalevaleeeeeez (4585)