Patreides Creative Commons License 2024.06.18 -6 1 163432

Amikor lassan negyven éve először leültem a számítógép elé, még kevsé volt a nagyarcú rendszergazda, aki RTFM-el válaszolt a segítségkérésekre, de aztán egyre több lett az ilyen.

Ennek a legrosszabb fajtája az, akinek valójában konkrétan lövése sincs a dologhoz, de visszatarthatatlan késztetése van reagálni, csak azért, hogy jelezze, itt van, létezik, és az övé itt a terület.

Ezek számára itt szeretném jelezni, hogy egy ideje már tudomásom van a menürendszerek létezéséről, sőt, ha nagyon összeszedem magam, még használni is tudom ezeket. 

Hasonlóképpen, a manualok létezése sem teljesen vadonat új hír a számomra.

 

Tehát a kérdésem nem ezek használatára vonatkozott, hanem konkrétan arra, hogy találkozott-e már valaki olyasmivel, hogy egy win10-es rendszerben magyar bill. kiosztásnál az AltGR használatával előhozott karaktereknél minden stimmel, kivéve két karaktert, az AltGR-V esetében a @ helyett Ctrl-V használatával megegyező esemény történik, az "M" melletti (a ","-őt és a "?" kérdőjelet is tartalmazó) billentyűnél pedig nem ";" pontosvesszőt hoz az AltGr, hanem szimpla felső aposztrofot.

A program nem használ AltGr-t a "Keyboard shortcuts"-ban, és a Shortcuts.dat-ba se firkált ilyet bele senki, gyárilag meg pláne nem.

 

Mégegyszer megjegyezném, hogy van tudomásom a programok esetében a menük létezéséről, valamint a manual-ok létezése sem újdonság a számomra, tehát ezek emlegetésével senki ne fárassza magát ilyen meleg napokban.

 

A "témához valójában konkrétan lövésem nincs, de jeleznem kell, hogy itt vagyok" típusú gyógypedagógiai indíttatású komment sem igazán az, amit én várnék, de ha valakinek ez esik jól, megtiltani nyilván nem lehet.

 

Akivel esetleg akár ezzel, akár más programmal kapcsolatban már volt ilyen jelenséggel dolga (magyar bill.kiosztás, AltGr fura jelenség), és emlékszik, mi volt az ok és a megoldás, ha ráért, jelezhetné, mi volt ott a helyzet.

 

De ha nem, akkor sincs baj, ezzel együtt lehet élni, az élet szép, a Nap süt, a madarak csicseregnek, 

a programozó rendszergazdák egy része magától eltelve hanyatt dől a pilótaszékében, és piheg, más része dolgozik, jól van ez így...

ha nincs megoldás, és a jelenség oka ismeretlen marad, semmi gond, még mindig jobb ez így, mint nyílt utcán egy seggbe rúgás.

Előzmény: Jahno (163414)