novakl Creative Commons License 2024.06.18 0 0 39019

A probléma abból ered, hogy az "anatómiai" szagittális mást jelent, mint az "optikai" szagittális. Külön csemege, amikor optometriáról van szó, mert ugye a szem anatómiai szagittális síkja és a szem, mint optika szagittális síkja teljesen más. Hogy ezért az elnevezésbeli különbségért ki a felelős, azt nem tudom. A tangenciális elnevezés is megérne egy misét, ugyanis a tangenciális egyéb értelemben érintő irányú, a normálisra merőleges (tangere [lat.] : érint). Például fa vagy szár metszeténél a tangenciális metszet olyan hosszirányú metszet, amelyik nem megy át a hossztengelyen (a radiális megy át rajta és a tranzverzális arra merőleges).*

 

A polarizátor esetében az anatómiai szagittálisra gondoltak, nem az optikaira, mert a mikroszkóp mint síkra szimmetrikus alakzat értendő.

 

*Az optikai tangenciális és szagittális kifejezések akkor nyernek értelmet, ha az optikai tengelyre vonatkoztatjuk őket: a tangenciális sík érinti az optikai tengelyt, mivel párhuzamos vele. A szagittális sík pedig átmetszi.