Kowalsky3 Creative Commons License 2024.06.16 -8 2 619280

Tajvan bemutatta az "ukrán példa" alapján kifejlesztett tengeri drónját

 

Tajvan a fegyver fejlesztésben egyre inkább a hadászati drónok felé fordul. Ez az irányzat különösen észrevehető az ukránok tengeri drón-hadviselésben elért sikerei után. Tervek szerint Tajvan pilóta nélküli támadó hajókat fog bevetni, hogy megpróbálja megállítani a kínai inváziót vagy blokádot. Ezt megelőzően amerikai tisztviselők is beszéltek egy ilyen stratégiáról, amely drónok ezreit használná, hogy invázió esetén a Tajvani-szorost "temetővé alakítsa".

 

Tajvan Ukrajnához hasonló hasonló kihívásokkal néz szembe. A szigetország 24 milliós lakosságával és korlátozott erőforrásaival, valamint gyártási kapacitásaival szemben Kína 1,4 milliárdos népességével és jelentős haditengerészeti, légi és rakétaerőivel valószínűleg nem lenne képes egyenes tengeri csatában győzedelmeskedni, még a Japán és az Egyesült Államok által nyújtott segítséggel sem.

Azonban nem is szükséges nyernie. Tajvan sikeres lehet abban, hogy megmutassa Kínának: a sziget védelmére irányuló harc túlságosan véres és kockázatos vállalkozás lenne. Ehhez elegendő lenne számára, ha megrongálná vagy elsüllyesztené a Kína által küldött szállítóhajókat a sziget közelében, így lehetetlenné téve a partraszállást vagy a blokádot.

A közelmúltban a központi taiwani hajógyár, a CSBC bemutatott az első tengeri drónjukat.

 

A bemutatott tengeri drón hossza 16,5 méter, szélessége és magassága mindössze 3,8 méter, és 20 tonna vízkiszorítású. Képes 30 csomós (55,56 km/h) sebességgel haladni, 1300 liter üzemanyaggal 300 tengeri mérföld (kb. 555,6 km) hatótávolsággal. A drón képes visszatérni a kikötőbe még GPS és kommunikációs segítség nélkül is, saját navigációs számítógépe segítségével.

 

A taiwani hadiipari fejlesztések között a CSBC szerepe kiemelkedik, akik saját fejlesztésű öngyilkos támadó típusú gyors hajókat terveznek a haditengerészet számára, melyek partközeli és partmenti támadásokra alkalmasak. Ezek a projektek a "Gyors Különleges Projekt" és az "Okos Sárkány Projekt" nevek alatt futnak, és a céljuk, hogy 2025 végére kész legyenek a tesztelésre, majd 2026-ban kezdődjön a sorozatgyártás.

 

A taiwani haditengerészet korábban tervezett "mikro rakétás támadó hajó" programja is említést érdemel, melyben 50 tonnás hajókon 2 darab Harpoon rakétát helyeztek volna el. Bár a program 2021-ben leállt, az ötlet tovább él, és a haditengerészet különböző típusú drónhajók fejlesztésén dolgozik, beleértve a akna-mentesítő és rakétahordozó változatokat is.

 

Összegzésül, Tajvan katonai ipara egyre inkább a robotikus tengeri hadviselés felé halad, különböző típusú önállóan működő eszközöket fejlesztve, amelyekkel maximalizálhatják harci képességeiket.

 

https://def.ltn.com.tw/article/breakingnews/4693122