Z0155 Creative Commons License 2024.06.16 0 0 25664

Nem túl meglepő, mivel az Ancestry tipikusan amerikaiak által használt teszt. Európában a MyHeritage a legnépszerűbb. A 23andMe olyan is-is jellegű. Adatbázisuk nagyságát tekinte Ancestry, 23andMe majd MyHeritage a sorrend. 

Nekem bármilyen beazonosítható rokonom eddig csak a MyHeritage-nél került elő, 23andMe-ről átvitt teszt alapján. Arra érdemes figyelni, hogy a tesztek lefedése mindegyik cégnél más, így az átvitt adatok imputálva lesznek feldolgozva. Szóval ami génadat hiányzik, azt a többi meglévő rész alapján becsülik meg. Ez inkább az előkerülő "rokonokra" lesz hatással, mert így lesz pár fals pozitív eredmény...

Láttam említve a FamilyTreeDNA-t, nekik kicsi az adatbázisuk, de az alap autoszomális teszthez nemrég hozzáadták az Y kromoszóma tesztjét is, ami nagy eséllyel részletesebb törszbe tud majd besorolni mint a 23andMe. Elméletileg év végére, vagy jövőre jön majd a mitokondriális teszt is. Bár ezek magukban inkább akkor hasznosak, ha csak az anyai/apai fővonalakat kutatod mélyebben.

Hónap végére amúgy jön az Ethnicity Estimate 2.0 a MyHeritage-re, nagyjából megduplázódik a tesztelt népcsoportok száma. Majd kiderül mennyivel lesz jobb.

Előzmény: JPmiaou (25660)