misinator Creative Commons License 2024.06.12 -1 0 2149

Mint írtam korábban, az ismerős 1.5 T-GDI,  lágyhibrid mentes, kézi váltós kombi Ceedje autópályán gyakorlatilag ugyanannyit fogyaszt, mint az én kismotoros automata  I30-am.

 

Hangosabbnak hallottam, mint az enyémet, de ahol nem kell gépészkedni, az eleve csendesebbnek tűnik, ráadásul az övén akkor még nem volt alváz és üregvédelem, és ugye én "csalok is" azzal, hogy nekem - ez tudatos rétegrend; az egy időben bőszen űzött hangfal építés, szobaakusztika hobbinak köszönhető, hogy a gyári szőnyegek felett van még egy gumi szőnyeg és afelett még egy filc vagy mi (filléresek az Auchanból), plusz a csomagtérpadlóra is van téve még egy filc - méricskélve is sokat csendesít az autón...

 

Pedig a három hengeres motor hangja, hogy úgy mondjam - mindenképpen jellegzetesebb.

 

 

Vasárnap délután elvittük az apóst megint egy 160 kilométeres vidéki körre, ezúttal úgy közlekedve, hogy Szemere és Büttös között átlásson az államhatárt jelentő útról Szlovákiába.

Már annyira be van akácosodva, hogy vagy két helyen lehet átlátni tűrhetőbben.

Magyországon szikrázó napsütés és eszméletlenül nyomott, magas páratartalmú levegő, tehát a csak 23 fok ellenére klímáztunk.

(Ennyire fullasztó levegőn szokott az E-Golf a klíma bekapcsolása után 70 kilométerrel kevesebb becsült maradék hatótávot kiírni - nem is tévedve.)

 

Úgyhogy a múltkori kettő kiruccanás 4.2-es kijelzett fogyasztása helyett 5.2-t írt ki - ugyanolyan dinamikával.

2-4 decivel többet még autópályán sem evett eddig klímázva.

 

...mert Szlovákia viszont úgy nézett ki 180 fokos látótérben - szinte éles kontraszttal -, mintha Mordort látnánk a Gyűrűk urából.

Tehát ahogy a híradókban szokták mondani a sokszor nem is szemtanúk:

Éppen autóztunk arrafelé és olyan feketeség volt, mintha ott már éjszaka lenne, világvége sűrűségű, dézsából öntött zuhataggal. Ilyet én még életemben nem láttam. Pedig már megéltem 54 évet!

 

Ugye, hogy így szokták a riportalanyok? ;-)

 

Poénosnak szántam, de tényleg ez volt.

Aztán ez éjszaka ez benyúlt Magyarország felé...

Hajnali fél kettőkor arra ébredtem, hogy minden bizonnyal a gazdálkodó barátom 4 db  507 lóerős Claas Lexion kombájnja sorakozik előttünk járó motorral, meg felkapcsolt munkafényszórókkal + az aszfaltot is ilyenkor marja valami géplánc!

 

Nem égzengés volt, hanem konstans mély dübörgés kísérteties konstans fénnyel.

Tényleg vakmerő kollégám úgy jellemezte, hogy azt hitte itt a világvége.

 

Pl. a főnököm nagykapujának a lakatját meghajlítva(!) nyitotta szét a vihar.

A tévében is látott károkról nem is beszélve.

 

Na csak azt akartam mondani, hoy örülök, hogy nem útközben kapott el minket ez az ítéletidő.

 

 

Előzmény: motorbubus (2142)