Szebényi Tibor Creative Commons License 2024.06.11 0 1 15863

Simán mennék, ha szerveznének ilyet!

Az összehasonlítás szempontjából nem ugyanaz, amit te kérsz. Nem arra kíváncsi a hemás, hogy egy kendos hogy tud hemázni idegen eszközökkel és szabályokkal, hanem arra, hogy mire képes a saját eredeti fegyverével, olyan szabályok között, amiben gondolom, megegyeztek. Most lehet ríni, hogy ezt nem adnák meg a kendoban, de lehetne arra is törekedni, hogy ne érjen el egyáltalán az ellenfelem, és akkor nincs vita.

Számomra például már az negatív lenne, hogy kezembe veszek egy eredeti szablyát, és azt kell mondanom, hogy ez idegen, ezzel nem tudok jól vívni, túl rövid, stb.

Sok versenyen voltam már, szabályok miatt én sose panaszkodtam. A Csobánci Bajviadalon egy szúrást nem adtak meg nekem, mert a bírok szerint túl gyenge és rövid volt (vigyáztam az ellenfélre). A következő összecsapásban olyat szúrtam, hogy seggre ült az ellenfelem, azt már nem tudták nem megadni. Magabiztos vívó menet közben tud alkalmazkodni a bíróhoz is.

Amúgy a kendo cucc (egyszer volt rajtam) sokkal kényelmesebb, mint pl. a hema kabátom mellkasvédővel és torokvédővel. Kendo felszerelésben teljesen szabadon van a könyök és a felkar, a hema kabátom beépített protektorai sokkal nehézkesebbé teszik a mozgást.

Azt teljesen külön venném, hogy mennyire szokatlan a vértelemek felkötözése, ez olyan mint az etikett, nem tartom a tényleges vívás részének.

Nem tudom én se, hogy kell felkötözni a bogut, de szerintem a kendosok nagy része sem ismeri a japán vértek fűzési-szerkezeti trükkjeit. Amivel épp most szívok, de egyre jobban ismerem...

Előzmény: dezsoKE (15852)