mostez Creative Commons License 2024.06.11 0 0 52656

Sziasztok!

 

Ismét kardinális kérdés merült fel. Elektromos ablakemelő.

Gyanítom gyári vagy utólagosan márkaszerviz általi beépítés lehet. Hozzám így került már. A probléma, hogy mostanában darabig működik rendesen, aztán gondol egyet, "megfárad" és se le, se fel egyik oldalon sem. Ha működik, akkor mindkét oldali, ha nem, akkor egyik sem. Bár a vezeték kiosztásokat nem ismerem, de "mindent mindennel" mérve áramot találtam annó az egyik (már nem emlékszem melyiken) kiosztásán a kapcsolónak. Ez kapcsolt áram. Pár hete volt az első ilyen gond. Mikor néztem, hogy egyáltalán kap-e áramot, kapcsolók jók-e, a biztosíték jó volt, kb 30 perc volt az egész kínlódás, egyszer csak fogta magát és működött, álltó helyében helyrejött. Azóta folyamatosan működött gond nélkül.

Most jelentkezett megint a hiba ugyanígy. Működik, ilyen melegben muszáj volt használni többször is, mire hazaértem lakás előtt parkolóban mire az egyik oldali felment a másik már nem és félúton megállt. Megint egyik se le, se fel. Bár a bal oldali szorul kicsit, hiába kenem (gondolom a 25 éves kasztni), de múltkor csak a jobb oldali volt használva az könnyen mozog, úgy jött a hiba.

A fentiek alapján, a kapcsoló, a motorok és a biztosíték hibáját azonnal kizártam, bár a biztosítékra most megint ránézek majd.

Most várok megint, egyrészt időhiány miatt, másrészt remélem, megint megpihen és újra felmegy. De muszáj lesz kimérni egyáltalán kap-e áramot? Vagy mi lehet a búja-bánata? Mert panel parkolóban csak nem hagyhatom így sokáig. Na meg ha megint esik.

Ehhez valakinek esetleg ötlet, hogy mi kínja lehet? Van esetleg valahol egy relé, ami kínlódik (de akkor hol, mert fogalmam sincs merre)? Lehet valami vezérlője valahol, ami túlmelegszik valamiért? Vagy csak valami kontakt hiba lehet ilyeneknél?

Igazándiból szét kell bontanom idővel a teljes kört fixálni véglegesen, csak merre érdemes elindulni, bontani kell a műszerfalig vagy valami támpontot tud-e adni valaki?

Köszi,