nazareth Creative Commons License 2024.06.09 0 0 16415

Na hát azért csodálkoztam volna, ha két döglődő PIKO gépet is kifogtál volna... :)

 

Sajnos a Zzemoki-féle saját hajtásokkal nincs tapasztalatom. A mozdonyok azért darálnak, mert

1.) alapvetően pontatlanok, sorjásak a fogaskerekek;

2.) oldalirányban nincsenek hézagolva, és a hajtásház oldalán csúsznak;

3.) illetve nem tudom, hogy mennyire komoly probléma, de üzem közben a hajtásház alsó takarólemeze is meghajolhat, ennek következtében a fogaskerekek függőleges irányban felváltva fel és lefelé elmozdulhatnak, ezért a távolságuk megnő.

 

Az első ponttal sok mindent nem tudsz tenni, széjjel kell kapni a hajtást, alaposan szemügyre venni a fogaskerekeket, és a sorját, öntőcsonk-maradványokat leszedni a fogaskerekekről.

 

A második pont egészen jó ellenszere volt a Zzemokinál kapható hézagolóalátét-készlet, benne szépen összeválogatva egy mozdonyra való különböző vastagságú alátét. Úgy nézem, sajnos már nem kapható... alkalom adtán, ha gondolod, lemérhetem, összeszámolhatom, hogy milyen alátétek kellenek. 

 

Annak, ha egy mozdony hajtása csak darál, de a mozdony nem akar haladni, két oka lehet:

1.) a motort a forgóvázakkal összekötő kardántengelyek perselyei elforognak a tengelyeken;

2.) vagy a hajtásban a csigakerék után lévő dupla fogaskerék tengelyén valamelyik fogaskerék elforog (nincsenek egymáshoz rögzítve).

 

Ha csak ki vannak kopva, de nincsenek elrepedve, akkor esetleg egy gondos olajmentesítés és azt követő ragasztás segíthet. Ha a hajtást is rendbe teszed, akkor elvileg nem kellene ismét előjönnie a problémának (én sorjáztam, hézagoltam, így nálam a kardántengely perselyének kopása nem jött már elő egy Fuggerth-mozdonyomon sem).

 

Az a fura, azt nézem, hogy a Zzemoki-féle utángyártott fogaskerekek esetében sem oldották meg a problémát, hogy a fogaskerék ne a hajtásház oldalán súrlódva forogjon... Viszont alapvetően pontosabbnak tűnnek a fogaskerekei, szóval talán megéri lecserélgetni az eredetieket. Ebben nincs tapasztalatom.

Előzmény: Vezérmágnes (16414)