Törölt nick Creative Commons License 2024.06.06 0 3 615605

A legjobb, legerősebb, legokosabb vezeti a népet és a nép ezt igényli is

 

Saját tapasztalatok...

(Ez inkább csak egy vázlat vázlata.)

 

Távoli ismerősöm panaszkodott, hogy sorrendben ő következett volna a szokásjog szerint a várólistán osztályvezetőnek, de egy "fiatalabbat" neveztek ki. Rákérdeztem, alkalmatlannak találták. Lehet duzzogni.

 

Egy másik ismerősöm tíz éven át arra várt, hogy elfoglelja a vezetői széket. Ezt az időt felhasználhatta volna arra is, hogy felkészüljön. Ehelyett depressziós alkoholistaként búslakodott, minden adandó alkalommal durván lerészegedett. Aztán eljött a nap, hogy beleülhetett a vezetői székbe. Azt hitte, hogy nagyobb lesz a mozgástere és hatalmat kap (a szekér meg megy magától). Nagyobb döntési szabadság helyett rengeteg megoldandó probléma szakadt a nyakába.

 

Van annak értelme, hogy a vezető utódját már előre (idejében) elkezdik keresni és felkészíteni.

 

Kisebb cégeknél tipikus, hogy amikor bővülni kezdenek, azokból lesznek a vezetők, akik már az elejétől ott voltak. Őket már ismerik. Ez lehet előny és hátrány is. Egyrészt van tapasztalata és helyismerete. Ennek ellenére lehet egy tökkelütött ostoba is.

 

Egy multi cég kisebb részlegénél új fajta feladatot kaptak. Azzal kezdték, hogy az összes főállású emberüket kinevezték valamilyen vezetőnek. Mindössze néhány bérelt külsős munkatárs maradt beosztott. (Populáció-inverzió.) Véget nem érő értekezletekbe és levelezésekbe fulladz bele az egész.

 

Hogyan választja ki a felső vezető a középvezetőket? Rengeteg technika létezik.

Kiválaszthatja a legjobbakat, vagy a leghűségesebbeket.

Sajnos a tapasztalat az, hogy önmagában a szándék nem elegendő. A legjobb szándékkal is lehet ostobaságot csinálni.

 

Duma vagy tudás?

Ahogy egyik kedvenc nyomozóm páciense mondotta volt: ne keverjük össze az ékesszólást a logikával.

 

Demokráciákban minek alapján választanak meg valakit? A tettei vagy a szavai alapján?

A matematikának van egy kérlelhetetlen formális logikája. Retorikával viszont bármit be lehet bizonyítani, vagy az ellenkezőjét is.

 

És most itt az újabb őrület, hogy kvóta alapján kellene kiosztani a pozíciókat. Nem baj, ha hiányzik a rátermettség. Amúgyis megmondják nekik, hogy mit kell csinálni.

 

Most hirtelen ennyi jutott eszembe. Érdemes lenne elemezni...

Előzmény: permafrost (615449)