Krausz őrvezető Creative Commons License 2024.06.05 0 7 615420

Szerintem ezt félreérted, konkrétan azt, hogy éppen mi a helyzet (ez jól detektálod) és ebből mitet lehet kihozni (ezt nem, mert nincs univerzális recept).

Az utóbbi nagyban függ a helyi körülményektől, lehetőségektől.

 

Sem Oroszország sem Ukrajna nem tartozik a Nyugathoz, más civilizációs körbe sorolhatóak, ergo az általunk bevett, ruténként kezelt kategóriákba sem gyömöszölhetőek bele.

 

a.)

Pl. -a civilizációs értelemben mindig is a Nyugathoz tartozó-  Magyarország a rendszerváltásba katasztrofálisan nagy technológia lemaradással vágott bele.

Ezért e helyzetet drasztikus és formabontó eszközökkel kezelte: pl. a távközlésben mostanra már nincs lemaradásunk, Európa élvonalába tartozunk.

De hogyan kezdtük a 90-es években?: területi monopóliumokat osztogattunk a távközlési cégeknek.

Túlképpen mindenki hűbérbirtokot kapott a profitmaximalizálás érdekében (verseny kizárva), mert a nyugati tőke és technológia bevonása volt a cél.

 

Mint látszik bejött.

De arról ne felejtkezzünk el: nem a pénzügyi és technológiai résztvevők irányították ezt, hanem a magyar államhatalom, az tartotta mindvégig kézben, kormányzati ciklusoktól függetlenül.

Ez az egyik ritka oldalfüggetlen konszenzusok egyike.

 

 

b.)

Az ortodox kereszténység felségterületén ez nem így működik.

Fordítva: spontán kialakult és szerveződő helyi maffiák uralják le a gazdaság területeit, az államhatalomtól függetlenül.

Ezek önjáróak, a hűbérbirtok itt nem a királytól kapott kegy (mint Nyugaton), hanem erőből kivívott zsákmány, méghozzá saját jogon.

 

c.)

A keleti irányba kereskedő barátaim (némi fogalmat alkottak erről, mi van ott tőlünk keletre) szerint Putyin központosította Oroszországban az államhatalmat a Jelcini káosz után, ha úgy tetszik nyugati módra: vagy besorolsz az általunk biztosított és kötelező védernyő alá, vagy beledöglesz.

Magyarán mindenki tudja ki a főnök.

 

 

Ellenben Ukrajna nem ilyen, még mindig káosz, mert nem sikerült központosítani.

A hűbérbirtokok ott a helyi kiskirályok kezében,mert nem a királynak van ott döntő szava, hanem a helyi nagyembereknek.

Szóval az a gond, hogy Zelenkszkij elnök úrnak  nem sikerült leutánoznia Putyin elnök urat.

Pedig ebben az egyben pont hogy kellett volna:-)

 

 

Előzmény: Kowalsky3 (615315)