Zugbegleiter Creative Commons License 2024.06.05 -3 1 35605

Hát, nem tudom, mit válaszoljak erre, részleteiben leginkább csak egy rövidet, mert kezd az egész öncélúvá válni.

 

Ha az az elv, hogy amíg találunk olyan modellt, amivel ki tudunk hozni buszonként élő embert, akinek ez jó, és elvileg használja, miközben minimális érdeksérelemmel el tudnánk terelni máshová, addig a buszt járatni kell, hiába nem éri el az utasszám szinte soha egy taxiban elszállítható emberek számát, azzal nem tudok vitatkozni. 

Szerintem a téma megközelítése ennél jóval gyakorlatiasabb kell, hogy legyen. A közösségi közlekedés közszolgáltatás, ahol a köz szó a közösséget jelenti. Nyilvánvaló, hogy mindenkit megillet az ellátás, de ez a jog nem lehet korlátlan és aránytalan. 

 

Ilyen alapon minden borsodi faluba kéne félóránként busznak járnia, és mondjuk megyeszékhelyeken nem óránként kéne ellátást adni hétvégén fővonalakon is. Ha ezen az elven közelítünk, az aránytalanság kézzel fogható és felháborító. Sokan fel is vannak rajta vidéken háborodva, ami nem jogos a dögöljön meg a szomszéd tehene elven, de jogos az aránytalanság láttán, és azért ezeknél a pazarlásocskáknál látszik, hogy Budapesten nem igazán beszélhetünk szűkmarkú gazdálkodásról, bármit panaszkodjon is a Főváros vezetése. (Miközben az úthálózat, amin közlekednek a buszok is, iszonyatos állapotban van.) A pazarlások pénzben összege a hálózati teljesítmény arányában nem sok, de volumenében, ha kocsiszámban, pénzösszegben ki akarjuk fejezni mégis számottevő. Másik kérdés, hogy ennél mennyivel több pénzt költenek el nagyobb hülyeségekre, lopnak el stb. 

 

Kipécézés: ez a kőbányai rész az, ami nekem bántóan pazarló évek óta a hálózatban. Van még egy-kettő járat máshol is, példákat írtam. Hadd vitatkozzak már arról, amiről kedvem van, és ahol problémát látok, nem kötelező reagálni rá.

 

A 15-ös busznál attól tartok nem egy kottát nézünk, a menetrend szerint tanítási nap reggel 7:40-8.00 között van 10 perces követés a Boráros térről, délután soha. De mindegy is, részletkérdés.

 

Előzmény: Il Leone (35603)