Mr Reacher Creative Commons License 2024.06.05 0 0 110195

Ezt Németországban reklamálhatod meg. Az Európai Uniónak pedig semmi köze hozzá. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények bilaterális (a két ország közötti) egyezmények. Gyakorlatilag kétféle szövegezés létezik. A németekkel már újrakötöttük, ez az egyik fő típus.

 

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100084.tv

 

10. Cikk Osztalék


(1) Az osztalék, amelyet az egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű társaság a másik Szerződő Államban belföldi illetőségű személynek fizet, megadóztatható ebben a másik államban.

(2) Mindazonáltal ez az osztalék abban a Szerződő Államban is megadóztatható, és annak az államnak a jogszabályai szerint, amelyben az osztalékot fizető társaság belföldi illetőségű, ha azonban az osztalék haszonhúzója a másik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy, az így megállapított adó nem haladhatja meg:

a) az osztalék bruttó összegének 5 százalékát, ha a haszonhúzó egy olyan társaság (a nem adóköteles személyegyesítő társaság kivételével), amely az osztalékot fizető társaság tőkéjében legalább 10 százalékos közvetlen részesedéssel bír;

b) az osztalék bruttó összegének 15 százalékát minden más esetben.

 

Az egyik szerződő ország és a másik szerződő ország meghatározása:

 

(1) Az Egyezmény alkalmazásában, ha a szövegösszefüggés mást nem kíván:

...

c) az „egyik Szerződő Állam” és a „másik Szerződő Állam” kifejezések Magyarországot vagy Németországot jelentik, a szövegösszefüggésnek megfelelően;

 

Az esetedben behelyettesítve az egyik szerződő állam Németország, a másik szerződő állam Magyarország. A 10. cikk (1) szerint Magyarország meg kívánja adóztatni. Az SZJA törvényünk viszont megengedi a magyar adóba beszámítani a Németországban megfizetett adót. Ha az 15%-nál kisebb lenne, akkor ki kellene egészítened erre a mértékre. A 10. cikk (2) b) szerint a magyar illetőségű személytől a levonás nem lehet több, mint 15%. Az pedig pont annyi, mint a magyar adómérték.

 

Ha le lett volna igazolva a magyar adóilletőséged, akkor 15%-ot kellett volna levonni, és itthon nem lenne tennivalód. Keress meg olyan személyt, aki németországi adóügyeket intéz.

Előzmény: -Smiley- (110194)