Mocsári Trol Creative Commons License 2024.06.04 0 0 20714

A korai asztronómiai megfigyelések (napfordulók, Orion csillagkép jelölése), a társadalmi szerveződés és a mezőgazdasági központ szerepe (fejlettebb földművelés -élelmiszer-ellátás) mind jelentőségteljessé teszik Nabta Playát. A Nabta Playa környékén tapasztalt ivóvízforrások és legelőterületek lehetővé tehették az ősi közösségeknek, hogy állatokat tereljenek és azokat legelőhelyeken legeltessék.

Nabta Playa egy korai példa arra, hogy az emberi társadalom hogyan képes alkalmazkodni és fejlődni a környezetével összhangban. A régészeti kutatások azt is sugallják, hogy Nabta Playa nem elszigetelt közösség volt, hanem kapcsolatban állt más, távolabbi kultúrákkal is.

A három tonnánál nagyobb kvarcitos homokkőtömb formázása és simítása jelentős kézügyességet és művészi tehetséget igényelt. A tömb megmunkálása tehén formájúvá, vagy akár más formává való alakítása további munkát és szakértelmet követelt meg. Az ovális kör kialakítása és az oszlopok elhelyezése szintén bonyolult építészeti munkát jelentett. Az oszlopoknak pontosan kellett illeszkedniük egymáshoz.

Ha a Szfinx régebbi, akkor nem igaz, hogy volt egy A és B civilizáció, és a kettő között semmi. Legalább 12000 év óta mindig is laktak a térségben fejlett földműveléssel és társadalmi szerveződésel élő emberi közösségek (letelepedett vagy nomád életmódban).

 

Előzmény: Schenouda (20709)