Schenouda Creative Commons License 2024.06.03 0 1 20709

nabta playa főként amiatt jelentős, hogy korábban az volt a vélemény, hogy a megalit építők nem jutottak el Egyiptomba. a hatókörük, ny-Európa, é-Afrika, a közel-kelet, Balkán, ahol elterjedtek.

nabta playa pedig a Nílus-völgy szomszédsága. viszont szerintem annyira gyenge, vakarcs, szerencsétlen az egész nabta pala, hogy lehetetlen komolyan számításba venni, hogy ez adott volna gyorsítót az egyiptomi civilizációnak. az hogy valamiféle naptárnak titulálják, semmit nem jelent, hisz ezt az összes megalitkörre ráfogják, kezdve a Stonehengével. ez a kép jól mutatja nabta playa méretét:

 

a kőkör mellett álló nő jól mutatja a kövek méretét. a korát i.e. 4500-4000 közé teszik (ezt egyedül is kiraknám). ettől régibb a portugál Évora, de micsoda kövek vannak ott, vagy Carnac több ezer nagy kőből álló sorai, és persze Stonehenge:

most akkor ezekből mekkora civilizációnak kellett volna kifejlődnie?

 

ha az egyiptomi civilizáció eredetét keressük, úgy még a dinasztikus faj elképzelése is jobb, akik az ország egyesítése előtt bevándoroltak. egy fehér rasszról beszélek. kákosy írta:

"Az egyiptomiak önmagukat egyszerűen ,,emberek"-nek nevezték, idegenekre nagyon ritkán alkalmazták ezt a megjelölést. A fáraókori egyiptomi nép eredetének, etnogenezisének tisztázásához nincsenek sem történeti, sem megbízható régészeti támpontjaink.
A történeti idők kezdete (i. e. 3000) táján egy vékony, finom csontozatú és egy erősebb testalkatú népcsoportot sikerült antropológiailag elválasztani, vakmerőség volna azonban erre történeti elméleteket építeni, eseményeket rekonstruálni."

és erről mi a véleményetek? hogy az egyiptomi civilizációnak egy bevándorló csoport hozta a fellendülést, akikről tkp. semmit nem tudunk, azt sem honnan jöhettek...

D. E. Derry egyiptológus tanulmányában bővebben erről: The Dynastic Race in Egypt (The Journal of Egyptian Archaeology, Dec 1956): Dinasztikus faj Egyiptomban

ebben kifejtette, hogy egyiptom egy idegen bevándorló fajnak köszönheti civilizációját. tehát felesleges, nabta playáról, badariról vagy nagadáról beszélni, ha egy ismeretlen fajta adta a lökést a civilizációnak. kákosy egyébként jól írta, mert 5000-5500 éves csontleletekről beszélünk! hiszen az ezer éves honfoglaló magyarokról ma sincs eldöntve, milyen rokonságban lehettek - ha voltak - a 2-300 évvel korábbi avarokkal. és találtunk sírokat is, és ezek sokkal későbbiek az egyiptomiaknál.

de elképzelhető, hogy sem ez, sem az nem a megoldása az egyiptomi civilizáció eredetének!