siófoki35 Creative Commons License 2024.05.31 0 4 348775

Én Nagyváradon tapasztaltam azt meg, hogy a villamosoknak olyannyira nincs menetrendje, hogy még a helyi "FUTÁR-kijelzők", és a Google-térkép is csak annyit tud hogy pl. "Követési idő: 19 perc".

 

Ennek egyes információk szerint az az oka, hogy ténylegesen nem terveznek menetrendet, hanem csak annyi van megadva, hogy minimum hány percet kell állni minden végállomáson. Ebből kiszámolják, hogy mennyi idő alatt ér körbe a villamos a vonalon. A köridőt elosztják a vonalon lévő kocsik számával, és tadám, máris megkapják a követési időt. Önmagtában ezzel a számítási módszerrel nem lenne gond, de ebből már csak egy lépés lenne kiszámolni a pontos indulási időket. Érdekes, hogy a buszok esetében vannak megállónkénti indulási időpontok.

 

Temesváron hasonló a helyzet: A társaság honlapján a buszoknak van pontos menetrendje, troliknak és villamosoknak csak követési ideje. De itt legalább a Google térképbe feltöltik a villamosok indulásait, illetve a FUTÁR-kijelzők is elég pontosan működnek, így lehet azért tervezni. 

 

Kolozsváron az volt a tapasztalat, hogy a társaság honlapja írt egy fajta indulást, a Google térkép egy másikat, a megállóhelyi kijelző egy harmadikat. A busz meg egy negyedik időpontban jött. 

Előzmény: sosiforda (348774)