Béci 72 Creative Commons License 2024.05.29 0 1 71283

Sziasztok!

Volt egy kis dolgom Bulgáriában Neszebar környékén,és mivel volt hely a kocsiban,elhoztam a Bombard csónakomat.Csak pár napig maradok,az idő nem rossz,de jóval hűvösebb,mint otthon,és elég változékony.Vasárnap és hétfőn erős szél volt,így inkább kihagytam a hajózást,tegnap azonban megfelelőnek bizonyult,így elindultam kocsival Tsarevo(régi nevén Micsurin) településre.18-20 fok volt max.,a víz se több,délután enyhe zápor is volt.Burgas után az út elég vadregényes,elhagyatott.Talán két helyen is láttam az úton fix rendőr "állomást"Itt lassító tábla jelzi,hogy rendőri ellenőrzés várható,és egy parkolóban ott állnak a rendőrök.Mit ellenőríznek az nem derült ki,visszafelé kiintettek,majd amikor leengedtem az ablakot,köszönés után tovább engedett.A Ropotamo folyó is érdekes lehet,egy rövid szakaszon elhaladtam mellette,majd fölötte.Hullámzó tenger esetén ideális helynek tűnik pl.ide menekülni,itt éjszakázni.A Fekete-tenger gyakran hullámzik,olykor szél nélkül is,és a parti sávban nem ritkák a 1,5-2 méteres hullámok.Ezek itt elég rövidek,nem hiszem,hogy ép bőrrel át lehetne menni rajtuk csónakkal(kb.mint Albánia)Beljebb viszont elég hosszú hullámok vannak,melyeken egy bizonyos méretig át lehet jól hajózni.A tsarevoi kikötőben volt bőven hely,több sólya,daru is,így nem kellett cipelnem messze a cuccokat.Ez Bulgária utolsó nemzetközi kikötője a török határ előtt,ha pl.Istanbul lenne a cél,akkor itt kellene kijelentkezni(a visszaúton meg be...)

A Duolingo-n szerzett komoly angol nyelvtudásommal🙂🙂 bementem a hivatalba,hogy vízre tehetem -e a csónakomat,kell-e valamit fizetni.Azt mondták,hogy persze,nyugodtan,nincs semmi akadálya.

Egész jól ment minden,eltekintve a nagyobb gázadáskor a fartukör fölött függőlegesen bezúduló víztömegtől.Nem tudtam ezt mire vélni,nem volt szokatlan az Aerotec fröcskölése,de ilyet még egyszer sem tapasztaltam.

Próbàltam trimmeléssel javítani a helyzeten,de nem sikerült.

Persze a padot,és a távkart rögzítő lapot is otthon felejtettem,így a mentőmellényt a fenekem alá gyűrve próbáltam szárazon maradni.

Sajnos kevés sikerrel,20 km/h fölött kb.2 perc alatt bezúdult vagy 30 liter víz.Így maradt az éppen siklás állapota.

Ez egy eléggé zord tenger,befele nézve a végtelen víztömeget ijesztőnek tűnik,a helyenként meredek sziklás partfalakon hatalmasat csapódnak a kisebb hullámok is.Néhány halászhajón,tankeren kívül senki nem jár erre(lehet,hogy nyáron azért vannak)

A török határig nincs sok érdekesség,a bolgár oldali dombon látni egy radart

Ez a homokos sáv már Törökország,még kietlenebb,mint a bolgár