Erre is meg a 2779-re is :
Az egyértelmű és nyilvánvalóan létező hangutánzó eredetű gyökszavainkat azért ne tagadjuk már el, a beszédünk legalapvetőbb elemei ezek.)) Az épphogy beszélni tanuló kisgyerek is természetes ösztönösségből utánozza a környezete hangjait mondjuk játék közben (is).
A DOBOGÁS DOBB-ja hangjelenség, a hangalak oka amiről én beszélek itt, és nem arról hogy bizonyos kiragadott szövegkörnyezetben mivel tudom összepárosítani logikailag a DOBBANÓ hangot. Egy lépésben össze lehet boronálni a "szív" és "zene" szavakkal is attól függően hogy melyik dobbanó hangot mivel kapcsolom össze, de ez értelmezés kérdése és nem etimológiai és hangtani kérdés.
A konkrét DOB(B) szótő/gyökszó egy valós hangjelenség okán született meg, és nem azért mert bárki dülöngélne itt bárhol. Ja hogy a szív működés közben kidomborodik?... Az épp lehet de akkor is a hangja van megnevezve a dobogás igével. De ha egy DOBOGÓ-ra fellépünk is dobogást hallunk, nem dülöngél itt senki sem. A hangja a neve és + a képzők, de ez annyira alapvető szerintem...
Az (el)DOBÁS dolognak is tucatnyi "képe" lehet amire gondol az ember és nem szükségszerű hogy bármi kapcsolata legyen körívekkel.
Inkább a szinonimája a HAJ-ÍT szó ami ez irányba mutat, a DOB nem (mert hangból van) , és még használhatóak a VET és REPÍT szavak is erre, 4 szó nagyjából egy dologra, mégis külön utakon felépülve.
Dobni fel is lehet bármit, majd elkapjuk, ilyenkor egyenes vonalú mozgás van. Dőlés sincs. De a vízbe is dobhatok bármit a hídról egyenes vonalú mozgással. Vagy megdobok egy fát egy almával, szintén egyenes vonalban haladunk. Kockadobás játéknál sem körmozgásos cselekvés.
Azaz sokkal több ez a DOBÁS szó is annál hogy kizárólag egyetlen képkockában gondolkodjon bárki, kinek épp mi ugrik be erről is éppen, nem kell szükségszerűen körmozgással párosulnia ennek, dobni sokféleképpen lehetséges...