rezgaras Creative Commons License 2024.05.27 -3 0 66947

Ha nem érnek oda, akkor legyen 10:35. Biztos vagyok abban, hogy ez az egész elhatározás kérdése. Emiatt ez az érvelés nélkülöz minden értelemes alapot. ("legyen úgy, mert mi így akarjuk")

 

A kemencei vasút sorsát a társaság megalakulása óta figyelemmel kísérem. A mostani tagok jó része akkor még meg sem született és az akkoriak közül sajnos többen is eltávoztak. A megfigyelésem szerint a kezdeményezés mindig is kűzdött legitimitási problémákkal. Mert rendben van, hogy van ott egy közösség, akik szeretik, élvezik ezt csinálni, de a tevékenységet másokkal is el kell fogadtatni, hiszen közösségi forrásokat is felhasználnak. A megindoklásnak emlékezetem szerint rendszeresen része volt az is, hogy a vasút részt vesz az Észak-Börzsöny turisztikai feltárásában, segíti a bakancsos kirándulókat. Arra próbáltam rámutatni, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik autóval érkeznek Kemencére és persze úgy is távoznak. Nagy a gyanúm, hogy a busszal érkezők száma annyira elhanyagolható, hogy szinte nulla. Ennek pedig a fő oka lehet a mentrend. Nem állítom, hogy jobb menetrenddel érezhetően többen jönnének. De meglenne a lehetőség és ráadásul nem is kerül semmibe.

 

Csak megjegyzem, hogy személyesen is érintett: Kemencéről Királyrétre a túra 19km helyett 15km lett volna, ha a vonattal mehettem volna. Ez azért már számít. Mindenesetre értékelem, hogy mind Királyréten, mind Szobon a kisvasút igazodik a MÁV vonatok menetrendjéhez. Szerintem óriási dolog, hogy Királyrétről a Nyugatiba 1:16 a menetidő.

Előzmény: C50 (66946)