The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.05.27 0 2 41536

A rezisztencia lényege, hogy valahol kialakul egy olyan kártevő populáció, ami rezisztens a növényvédőszerre.

Szinte mindig van olyan gomba, vagy rovarkártevő, ami túléli a permetezést. Szerencsés genetikai együttállás, vagy éppen elégtelen mennyiségű (gyengült) hatóanyag éri, akár együttesen mindkettő tényező. Ezért is ajánlott a váltott szerhasználat, ha van rá mód.

Ha mindig és túl sűrűn ugyanazzal a szerrel permeteznek, akkor a szerre érzékenyebb egyedek elpusztulnak, a szerrel már találkozott egyedek lassan teljesen rezisztenssé válnak, érzékeny fajtársaikhoz képest evolúciós előnybe kerülnek. Ők tudnak szaporodni és szépen lassan (vagy inkább gyorsan) elterjed mindenhol a rezisztens változat.

 

Lehet, hogy éppen a Te kertedben születik meg a rezisztens csoport, de 5-6 év múlva már akár az egész országban jelen van. Senkit nem fog vigasztalni, hogy nem az ő kertjében hozta létre a szuperkártevőt, de nyilván ezt nem is tudhatja. Csak szentségel, hogy fújja őket, de nem vagy alig döglenek...

 

Nagyon sokszor itt is le lett írva, de nincs olyan év, hogy nem kerül ismét elő a téma ezen a fórumon, amikor valaki a maradék bekevert növényvédőszert szeretné "konzerválni" vagy csak később felhasználni. Fentiek miatt: TILOS!!!

 

A helytelen használaton kívül a szakirodalom a bedöglött és helytelenül tárolt, valamint a hamisított csökkent hatóanyag tartalmú növényvédőszereket említi meg, amelyek a rezisztencia kialakulásának főbb melegágyai.

Előzmény: Balage-81 (41516)