The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.05.25 0 1 41492

Ugye Te nem vagy vegyész? Én sem, de más terület mérnökeként valamennyi ragadt rám.

Az hogy valami por állagú vagy nedves vagy folyékony, az ebből a szempontból érdektelen. A vaspor is tud oxidálódni, ahogy az ecet(sav) hígításban is korlátlan ideig eltartható. Ezek mondjuk nagyon könnyen ellenőrizhető példák. Nehezebben tudod ellenürizni, ha akarod elhiszed nekem, ha akarod meg nem: nekem döglöttek már be vegyszereim. Nevezetesen Karathan és Flumite. Gyári BONTATLAN csomagolásában. Valamiért nem használtam fel és kb 5 év múlva elővéve volt nem kis meglepi... Hozzáteszem szabályosan, száraz és fényvédett helyen, csomagolásban temperált hőmérsékleti körülmények között tárolom a növényvédőszereket. Aztán persze van 20 éves cuccom is, ami amolyan végső atomcsapásra szánom, már régen be van tiltva. Örököltem és most is hatásos...

Egy anyag, egy vegyület stabilitása sok körülménytől függ.

 

Azt nem állítottam, hogy a növényvédőszerek vagy ha már idecitáltad a gyógyszerek tönkre is mennek vagy a hatásuk gyengül az eltarthatósági idő után. Én is tudom, hogy ezt jogszabályok határozzák meg. Nyilván van neki értelme még akkor is, ha mi nem tudjuk. Ha a világon mindenkit hülyének látunk magunk körül, ott kezdjünk el aggódni... magunkért!

Mondjuk inkább úgy, hogy addig garantáltan a megjelölt időpontig hatásos a szer. Ha visszaolvasod, akkor én is 5-6 évet említettem a "gyári" 3 helyett. Sőt azt is írtam, korábban és többször, hogy soha nem szoktam a legkisebb kiszerelést venni, ha az a becslésem szerint 5-6 év alatt elfogy.

 

Beszéljünk (először) általánosságban!

A növényvédőszerek többségükben eltarthatók a fentebb említett körülmények között a hivatalos felhasználhatósági idő után is. Az egyszerűbb (elemi) szerek biztosan. De vajon a bonyolultabbak is biztosan? Te ezt biztosan tudod?

 

Nézzük akkor konkrétan a Mospilant.

Ráhibáztál, van belőle nekem 8-10 éves és a legutolsó, 2019-es beszerzés.

Pont a telken nyűvöm a füvet, itt van mindenem, lefényképeztem Neked mindkettőt egymás mellett.

 

 

Nem tudom, hogy csak a gyártási színe és állaga változott-e vagy már van valami gond az egyikkel?

Segítesz nekem?

Mindenesetre a jobb oldali régit már nem használom, a bal oldali 2019-es beszerzést idén még igen, aztán jövőre veszek újat.

 

Szóval pláne olyan esetekben csak óvatosan tegyünk kinyilatkoztatásokat, amikor mások kárára tévedhetünk!

 

Előzmény: kavicsos1964 (41489)