PanzerFaust Creative Commons License 2000.05.26 0 0 184
Sumo: talán már a múltba veszett téma, de bocs, nem állt szándékomban játszani a nagyfiút, csak nem értettem...
Wallace: bocs, hogy beleszólok, de szerintem két dologtól biztos nem lesz valami dalszöveg. Ha valaki egy az egyben lenyúlja mások szövegeit (ld. Without Face - Longfellow) és ha valaki olyan dolgokat ír le, ami azon túl, hogy klisé, minden irodalmi érzéket nélkülöz (itt az alábbi műveidre gondolok, talán nem is kellene mondanom).
adamskij: az Ulver lemezhez lenne néhány hozzáfűznivalóm.
Van szerencsém ismerni a lemezt, és a szövegeit is, ennek fényében viszont én egészen más következtetésre jutottam. Az első: az Ulver zenei agyáról, Garmról nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy sátánista, bármilyen értelemben is használjuk ezt a szót. Nála a sátánizmus mindig is több volt szimpla vonzódásnál, az Arcturus sátáni szövegvilága is egy az egyben neki tulajdonítható. Így mondhatom, talán már ketten jutottunk arra a következtetésre, hogy a Marriage... nem keresztény szellemiségű mű. Több gondolatában inkább áll közelebb a sátánizmushoz, mint a kereszténységhez. Ha egy írásban konkrétan elhangzik, hogy
(1) felsorolja a sátáni bölcsesség közmondásait
(2) a jó a passzív, a gonosz pedig az aktív erő
(3) a Mennyországot a Pokolból lopott alapokra építették, stb.
akkor én ezt a keresztény felfogástól igencsak távolinak érzem, és ezzel talán Garm is így volt. Vannak benne bibliai utalások, de ezeknek csak egyfajta megerősítés jellege van. Szerintem az írás azt fejtegeti, hogy ne válasszuk ketté a világot, hiszen mindez egyetlen akarat gyümölcse. Ez úgy sátáni, ahogy van, de ideológiailag szerintem egyedül Blake személyes véleményét, látomásait tükrözi, a keményvonalas sátánizmushoz semmi köze nincs.
Ez a "házasság" a Pokol és Menny között a Sátán akaratából köttetett: "...Evil is the active, springing from Energy".
Egyébként a lemez, azon túl, hogy csak nagy jóindulattal nevezhető metal-nak, nagyon király.
Örülnék, ha végre nem értenétek egyet...