jbaal Creative Commons License 2024.05.22 -14 4 485832

Egyszer megállt egy 80-as vonali IC Rákos állomás előtt pötschörészni, az ajtó simán a zöld gombbal nyitható volt. Azt gondolnám, hogy ilyen helyen nem adnak engedélyt az ajtónyitásra. Persze lehet, hogy éppen azon a kocsin, vagy azzal a mozdonnyal való konfigurációban nincs engedélyadás, hanem ha megáll a vonat, automatikusan nyithatóvá válik. Nem nagyon érdekel amúgy ez a téma, de érdekes, hogy nem kellett vésznyitóznom. És egyébként nagyon jó döntés volt, mert az a vonat még vagy 2 órával később is ott ácsorgott valami gázolás miatt, nekem meg másnap reggel 6-kor indult a repülőm, a franc fog ott szopakodni a mávval. Nyilván szétnézek 26-szor, tudom, hogy vagy 2 métert kell ugranom a lépcsőről. Mondjuk az tény, hogy egy egész vonatnyi ember esetében ez nem működhet, mert azok szaladnának összevissza 60 felé, lenne köztük lábát kitörő öreg néni...stb. De én továbbra is így fogom csinálni, ha valami hasonló előfordul.

 

Máskor meg Siófok bejáraton álltunk a Balaton IC-vel vagy 15 percet, mire meguntam és leszálltam. Ez mondjuk sima "kilincses" halberstadti volt, nem tudom, hogy abban van-e engedéyladás, vagy az sima Bhv-s módon működik. Azt gondolnám, hogy nem. A vonat kb. 15 percet állt még pluszban, és kb. akkor ért be az állomásra, mikor én gyalog, de hát ezt nem tudthattam. Állhatot volna akár fél napot is, infó nem jött volna úgysem sehonnan...

Azért ha ilyen van, akkor általában a vezér meg a kaller beszélnek telefonon, hogy mi a helyzet, és pár perc múlva már tudnak egy állapotot. De a kaller b*szik bemondani, hogy "kedves utasok, sajnos elgázoltunk egy embert/leszakadt a felsővezeték és letört az áramszedő...stb. és egyelőre bizonytlan ideig nem tudunk tovább menni". Ehelyett megy a bujkálás, pökhendi vasutas okoskodás, az utasok meg a máv honlapján és Facebook oldalán próbálják kideríteni, hogy mi lehet. Na ezért van az, hogy ha lakott területen belül van a vonat, ahonnan már tovább tudok utazni mással, szabadulni kell a mávtól amint csak lehet.

Előzmény: 1047 005-2 (485830)