somytomy Creative Commons License 2024.05.22 -4 1 348533

"Ez a tipikus magyaárzkodás és kifogáskeresés."

Nyilván ezek egyike sem jogosít fel tényleg a szabályok megszegésére, de azért valahol ez is ugyanaz a pszichológiai háttér, amit már én is emlegettem itt. Ha a közlekedő nem érzi, hogy a szabályok érte vannak, akkor nem fogja érdekelni dolgozó népünk megvetése sem. És biciklivel sajnos sokszor érzi úgy az ember, hogy fölöslegesen vár a lámpánál, terelik fel a járdára vagy kerültetik meg vele a fél világot, mert ettől nem lesz biztonságosabb.

"A közlekedési szabályokat akkor hozták, amikor sokkal kevesebb volt az autó, sokkal több volt a kerékpár, tehát egy olyan általános szabályrendszert alkottak meg a kezdetektől, ami minden közlekedőt figyelmbe vett és a mai napig figyelembe vesz."

Igen, csak akkor pont a sokkal kevesebb autó miatt a legtöbb helyen lehetett az úttesten biztonságosan biciklizni, nem épült külön kerékpáros infra mert nem volt rá szükség (én amúgy nem vagyok benne biztos, hogy réges-régen több kerékpáros lett volna mondjuk Budapesten, de ez csak régi felvételekről származó benyomás). Ma ez már nem annyira működik, a kerékpáros infrát meg utólag, időnként kissé Mekk Elek módszerekkel passzírosszák be a meglévő (amúgy sokfelé leginkább az autókat előnyben részesítő) kialakításba. De erről már írtam

"A közlekedés és annak szabályai egy egészséges kompromisszumra törekvés, ez az a kompromisszumkészség és arra való törekvésének a teljes hiánya ami a kerékpáros társadalom döntő többségéből hiányzik."

Ez szerintem nem kerékpáros-specifikus jelenség, autósok ugyanígy felülírnak szabályokat azon az alapon, hogy úgyse veszélyeztetnek senkit és minek van úgy. Pl Astoria, Kálvin irányából a metrófelújítás után kialakított kanyarodósáv. Álltam egy lámpaváltásnyit a zebránál, ezalatt négy-öt autó is átrongyolt egyenesen a szemközti oldalon lévő sraffozott területen, félig biciklisávon át a Deák felé.

Ettől persze ez a jelenség valóban a kerékpárosok nagyobb részére jellemző, amit a fentiek mellett szerintem részben az is okoz, hogy a belvárosban főleg biciklivel, robogóval járnak a futárok. Külvárosban, vidéken ugyanezek az arcok egy foszöld Swifttel hajtanak állat módjára.

Előzmény: Il Leone (348524)