rezignált Creative Commons License 2024.05.21 0 11 348506

Lényegében semmilyen érdemi ellenőrzés nincs a közúti forgalomban, elszórt (és jellemzően fix helyszínes, zavarbaejtően magas tűréshatárral folytatott) sebességméréseken kívül. Nem csak az azonosíthatatlan közlekedők veszélyeztetnek másokat, hanem széles tömegek, eszköztől szinte teljesen függetlenül*. Legfeljebb különféleképpen: biciklivel a járdán cikázva, autóval a városban 70-nel cikázva és nem megállva a zebránál, teherautóval a sarokra parkolva megszüntetni a beláthatóságot stb. stb. Az, hogy be lehet-e valakit azonosítani, ebben igen csekély szerepet játszik, ellenben sokkal fontosabb a kultúra (azazhogy az esetek legnagyobb részében különösebben fel se tűnik az egyes cselekvőknek, hogy ők most épp szabálytalakodnak - úgy élik meg, hogy ahogy közlekednek, az a napi rutin része). Meg persze az is fontos, hogy a lebukás szinte minden eszköz és minden szabálytalanság esetében közel 0, a teljes rendszer alapvetően az önmérsékletre épít a gyakorlatban.

 

Szerintem ha ezzel elégedetlenek vagyunk, akkor első körben az élőerős ellenőrzések érdemi művelését lenne érdemes visszahozni, ahhoz nem kell azonosítós póló meg efféle fura társadalommérnökösködés. A helyszíni ellenőrzés intézménye abszolút bevett rutin lenne, csak egyfelől Magyarországon leszoktak róla az illetékes szervek, másfelől amikor csinálták, akkor is igen nagy részt valami öncélú rituálé volt csak, amikoris pár konkrét szabálytalanságra utaztak (sebesség, izzókészlet stb.), másra meg csak elvétve. Ti mikor hallottatok utoljára olyan kampányról, amikor a rendőrök mondjuk egy zebrához álltak volna ki megnézni, hogy átengedik-e az átkelni szándékozó gyalogosokat? vagy amikor jobbkezes sarkokon nézték volna, hogy megadják-e az elsőbbséget?

 

*Persze a szabálytalankodás soha nem lehet eszköztől teljesen független, hiszen nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak a különféle eszközökre, nem ugyanolyan magas a belépési küszöb a használatukhoz stb. stb. A lényeg az, hogy nincs olyan közlekedési eszköz, aminek ne lennének meg a tipikus és nagyon széles körben, szinte már normaszerűen űzött szabálytalankodási formái.

Előzmény: Ashi Valkoinen (348499)