Schenouda Creative Commons License 2024.05.21 0 1 20581

A piramis helyén semmilyen romos "kis piramis" nincsen. Ez inkább problémát jelentett volna Kheopsz építőinek, mint segítséget. Egy romos házat is jobb lebontani, mint arra építeni.

A piramis alatti szikladomb mindig is ismert volt, mint arra többször is utaltam már:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166504409&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166505717&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166507158&t=9000303

 

"Mindenesetre van egy tanulmány, a Sustainability problems of the Giza pyramids, ami egy rendkívüli dolgot tár fel:"

 

Neked lehet rendkívüli, de az egyiptológusok közt ez régóta vita tárgya, s van aki ezt a nagyobb méretet részesíti előnyben. Amúgy hihetetlen, hogy nem látod, hogy nem ez a tanulmány mondja a 23%-ot a szikladombra, mert egy másik tanulmányból veszi (ezt két másik arab írta), arra hivatkozik. Mégpedig innen:

Samia Wafik Morsy és Mohamed A. Halim: Reasons Why the Great Pyramids of Giza Remain the Only Surviving Wonder of the Ancient World: Drawing Ideas from the Structure of the Giza Pyramids to Nuclear Power Plants. Ez magyarra fordítva: "Az okok, amelyek miatt a gízai nagy piramisok az ókori világ egyedüli csodájaként fennmaradtak: Ötletek a gízai piramisok szerkezetétől az atomerőművekig."

http://www.davidpublisher.com/index.php/Home/Article/index?id=20267.html

 

Szóval, amire az a szerinted nagyívű tanulmány hivatkozik, abban mindössze egy megállapítás van: "Az eredeti szikladomb a Hufu/Kheopsz piramis térfogatának 23%-a, az átfaragott kiemelkedés pedig a Hafré piramis 11,5%-át teszi ki." Ez egy kijelentés, nem komoly fejtegetés a szikladomb méretéről. De bármilyen százalék a szikladombról, csak feltételezés lehet, azon tények alapján, amiket korábban írtam a szikladombról. És semmit nem jelent, hogy 5% vagy akár 30% lenne (ami lehetetlen, tekintve hogy a Vészkijárat falán jól látszik , hogy a szikladomb milyen magas nagyjából a piramis közepe táján!), olyan szempontból hogy erre Kheopsz előtt semmiféle építmény nem került, hiszen több helyen vizsgálható a szikladomb teteje és az, hogy milyen mesterséges kövek vannak rajta!

 

Előzmény: Mocsári Trol (20579)