Schenouda Creative Commons License 2024.05.20 0 1 20571

Csak egy helyen írják, mégpedig Hérodotosz, hogy van ott 2 darab száz öl (600 láb) magas piramis, melyek a tóban állnak, s csak 50 öl látszik ki belőlük. Mindkettő tetején egy ülő szobor van.

Ha igaz lenne, nem lehetnének ezek is szárított agyagtéglából, mint a közeli Amenemhat hawarai piramisa. Rajta kívül senki nem írt ilyet. De nagyon valószínű, hogy érzéki csalódása volt a Moerisz tó partján, s tőle elég távol, valami kis szigeten, vagy benyúló földnyelven állhatott a kettős emlékmű (de semmiesetre sem, két gízai nagy-piramis méretű kőépítmény).

A tó feltételezett helyén semmiféle ilyen piramis nyomai nincsenek, hiszen még az alapjának is látszani kellene.

Egyébként éppenséggel lehet, hogy Biahmuban volt az a két objektum, ami megtévesztette Hérodotoszt. Pont arról adsz képet! Biahmu talán egy kis szigetecske volt akkoriban a tóban?

Arról a két romról könnyű belátni (amit a kép mutat), hogy nem két gigantikus kőpiramis maradványa. Az a két rom Biahmuban Amenemhat fáraó két ülőszobrának romjai. Mindegyik szobor egy hatméteres kőemelvényen állt. A teljes magasságuk több mint 18 méter volt.

Biahmu akkoriban vagy egy sziget volt a tóban, vagy a szélén állt, és Hérodotosz a szemben lévő partról vette észre. 22-ben említettem ezt röviden: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162769607&t=9000303

Ortelius 1595-ös térképén egy szigeten áll a szerényebb méretű két piramis a Moerisz-tó közepén:

 

Amúgy ez a Moerisz-tó, amit víztározóként is használhattak, elég érdekes téma, mivel kivételesen nagy mű volt az egyiptomiaktól.

Előzmény: w.ullrichfun (20568)