Mocsári Trol Creative Commons License 2024.05.17 0 0 20492

A Szfinx előtt van a Szfinx templom és a Völgy-templom megalitikus templomok. A kérdés, hogy a templomok mészkőmagjai egyidősek-e a gránitburkolatokkal? 

A templomok fő szerkezete hatalmas mészkőtömbökből áll, amelyek ugyanabból a kőbányából származnak, mint a Szfinx maga. A mészkőtömbök színe és textúrája is hasonló a Szfinx testén található mészkőéhez. A templomokat alkotó kövek ugyanolyan rétegzettek és összetételűek, mint a völgyfal. Vagyis a templom kövei a szobor körüli falból valók. Jó, kemény mészkő, használható volt a templomok felépítésére. Ha nem lett volna kemény, időtálló ez a mészkő, akkor nem tudtak volna ilyen templomokat építeni belőle.

 

A templomokat később vörös gránit burkolattal látták el, amelyet Asszuán környékéről szállítottak. Ez a gránitburkolat technológiai fejlettséget és magas szintű építészeti ismereteket igényelt. A templomok eredetileg mészkőből épültek, majd később, az Óbirodalom idején, esetleg később burkolták őket gránittal. Ez a folyamat több fázisban történhetett, tükrözve az egyiptomiak építési technikáinak és erőforrásainak fejlődését.

A templomok építési stílusa és technikája az egyiptomi építészet fejlődését tükrözi. A gránitburkolatok alkalmazása a fejlett építési technikákra utal, míg a mészkőtömbök használata az egyiptomi építészet korábbi szakaszára jellemző. Sok egyiptológus is úgy véli, hogy a gránitburkolat később került a mészkőmagokra, tükrözve az egyiptomiak fokozatosan növekvő technológiai képességeit és esztétikai igényeit.

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a Szfinx Templom és a Völgy-templom mészkőmagjai és gránitburkolatai valószínűleg különböző időszakokból származnak.

Ezt támasztják alá a kétlépcsős építkezés nyomai a megalitikus templomoknál: mészkőtömböket kissé visszavágták a durva, egyenetlen, mélyen erodált felület miatt, másodsorban a gránit hátát vágták az erodált mészkőhöz, ahol indokolt volt. Hasonló történt Kheopsz halotti templomának fekete bazalt köveinél. Csak akkor vágták a bazaltot, ha az egyenetlen felszín miatt indokolt volt. A Szfinx Templom mészkőmagjainak eróziója tehát hosszú időn át tartó természetes eróziós folyamatok eredménye, amelyeket az építők figyelembe vettek a kőmegmunkálás során! A mészkőtömböket borító gránitburkolatokon óbirodalmi feliratok vannak, (pl. Szeretteink örökké élnek), a mészkőtömbökön nincsenek ilyenek. 

A Szfinx templom és a Völgy-templom is ugyanolyan hatalmas, dísztelen, monolitikus tömbökből áll, mint az abüdoszi Ozireion. Az Ozireion anyaghasználata is, különösen a gránit monolitok alkalmazása is egyedülálló az ókori egyiptomi építészetben. Ezekre az építményekre egyformán jellemző a hihetetlen szerkezeti stabilitás, melynek célja a tartósság biztosítása volt, hogy az építmény ellenálljon az időjárás és az idő viszontagságainak. Ez a fajta építészeti stílus sehol másutt nem köszön vissza az ősi Egyiptomban. Ezenek az építményeknek a belső terei is viszonylag egyszerűek és dísztelenek. Ez a minimalista megközelítés ellentétben áll az egyiptomi templomok és sírok gazdag díszítettségével.

A Szfinx templomok és az Ozireion közötti építészeti hasonlóságok azt jelzik, hogy az egyiptomi építészet egyes technikái és stílusai különleges körülmények között hosszú időn keresztül fennmaradhattak. Ezek a technikák és a hozzájuk kapcsolódó tudás több generáción keresztül fennmaradhattak és fejlődhettek.

 

A kérdésre a válasz tehát egyértelműen nem, a megalitikus templomok mészkőmagjai nem egyidősek a gránitburkolatokkal. A Szfinx templomok és az Ozireion más, régebbi korból származnak, mint az Óbirodalom ideje.  

 

Előzmény: Schenouda (20491)