Mocsári Trol Creative Commons License 2024.05.13 0 1 20431

"Tulképpen nem sok gondolat kerülne forgalomba. Sérelmesnek érzem, hogy én teljesen ki lennék közösítve, ki lennék rekesztve, és ki lennék tiltva a gondolatok közléséből."

 

Van egy árnyalatnyi különbség közöttünk a távoli jövőre vízionált telepatikus kommunikáció értelmezésével kapcsolatban. Az én elképzelésem szerint az emberi testbe épített Mi implantátum nem a tartalmat, nem a gondolatot kibocsátó személyt elemzi, monitorozza stb., hanem az asimovi mentalisták hagyományainak megfelelően a kibocsátó gondolati hullám érzelmi indíttatását ismeri fel. Akár úgy, hogy az egész emberiség egyetlen csoportos tudatként működik, és a központi MI képes a közösség minden egyes tagja agyának érzelmi ingadozásait figyelemmel tartani. Lehet a gondolat akármilyen sértő, obszcén, ha a gondolatot elindító agyi érzelmi állapot úgymond normális. Nem lehet viszont akármilyen normális tartalmú gondolatot feldúlt, agresszív, indulatos, dühös érzelmi állapotban közölni. Az Mi azonnal felismeri az agyszerkezet mintázataiból (Asimov is kb. így álmodja meg) az érzelmi állapot milyenségét. 

Nagyon nehéz lesz az emberiség hosszú távú fenntarthatóságát úgy biztosítani, hogy az emberi jogok és értékek is megőrzésre kerüljenek.

Előzmény: Annaem (20423)