advocatusdiaboli Creative Commons License 2024.05.12 -1 3 1294953

Jó. Szóval szerinted megoldódik a kontinens előtt álló problémahalmaz attól, hogy egyszerűsítjük a közbeszerzési eljárásokat?

 

Mivel szerintem alapvetően mentalitásbéli problémák a fő okok, így a mentalitásunk változtatása nélkül, csak a szabályok hangolgatásával maximum időt húzni tudunk (persze az is eredmény).

A mentalitás megváltoztatása viszont lassú és igen keserves folyamat - és nem biztos, hogy erre lesz elég időnk.

 

Valójában az van, hogy a történelem úgy hozta, hogy a vén Európa és az ifjú USA szó szerint szarrá nyerte magát, és egy időre gazdaságilag-politikailag-pénzügyileg saját demográfiai súlyához képest sokszoros jelentőségre tett szert. Most pedig egy olyan történelmi fázisban vagyunk, amiben ez az inga szépen kezd visszalendülni. Voltaképpen ez így igazságos, ám ettől mi még nagyon nagy vesztesek lehetünk. Európa különösen - mert erőforráshiányos. Nincsenek elégséges számban már itt nyersanyagok, főleg nincsenek energiahordozók - az USA ezen a téren még mindig százszor kényelmesebb helyzetben van. 

Ezt ellensúlyozhatnánk - talán - kimagasló innovációval, új, a gyengeségeinket megoldó technológiákkal - de a szétforgácsoltság és a mindent, de mindent átszövő és fojtogató túlszabályozás-bürokratizmus szép lassan leépíti ezen korábban meglévő lépéselőnyünket is. Nézd meg az alábbi grafikont:

 

 

Előzmény: Logofet (1294948)