TEpLOVO3 Creative Commons License 2024.05.12 0 11 20324

Gondoltam megosztom ezen a szakmai fórumon is a pár hete hozzám érkezett 0 sorozatú Shinkansen H0 építési nagyságú modelljét.

 

Már évekkel ezelőtt szemeztem vele, de mindig sajnáltam rá a vételárat, meg aztán Japánból rendelni valamit eléggé kiesett a komfortzónámból.

Aztán a párom meglepett karácsonyra az 1975-ös Bullet Train c. filmmel, Blue Ray minőségben. Anno a 90-es évek elején a televízió Szuper Expressz címmel vetítette a filmet (de bemutatták Robbanás a Shinkansenen, Pánik a Tokyo Expresszen címmel is), ami emlékszem gyerekként nagyon tetszett. Azt hiszem itt szerettem bele a 0-ás sorozatba - pláne, hogy a filmben szerepel egy röpke pillanatra a szerelvény modellje is. Mindig szerettem volna egy ilyet.

 

Szóval 30+ év után ismét megnéztem a filmet, ami olaj volt a tűzre. Fél szememet az eBay-en tartva... aztán az arckönyvön az egyik japán vasútmodellező csoportban egy bolt meghirdetett 2x zsír új, bontatlan szettet némi árengedménnyel. Úgy voltam vele most vagy soha, az egyiket meg is vettem.

 

 

A következő lépés a hangdekóder volt. Japánoknál nem találtam, a fórumokon sem tudtak ebben segíteni. Mivel a sorozatot 2008 decemberében kivonták a forgalomból, a gördülőállomány meg a világ különböző pontjain múzeumokban landolt, gondolom nincs miről felvenni. Aztán ráakadtam egy angol figurára, aki hanganyagokat készít. Nála elérhető volt a hangdekóder. A hanganyag a DT M63-as hangdekóderéhez hasonlóan korabeli felvételekből lett összevágva. Van néhány érthetetlen funkció, mint pl ablaktörlő hang (?), de összességében a kürt, az ajtók és a menethangok jól visszaadják az eredeti gépet.

 

Egy vlogger Japánban kóborolva egyszer azt kommentálta, hogy Japánnal egy baj van: Mindenki csak japánul beszél.

Valahogyan ezt éreztem visszaköszönni, a mellékelt használati, karban tartási füzetből. Csak japánul van benne minden leírva, se angol, se német vagy bármilyen számomra "emberi" nyelv...

 

A modell fehér orral érkezik, de mivel én leginkább ep III-IV-et modellezek, ezért azt lecseréltem kékesszürkére - a filmben is így szerepelt a vonat. 

 

Készítettem róla egy felvételt, fotókkal és természetesen a hanganyag bemutatásával ami megnézhető az alábbi linken:

 

https://www.youtube.com/watch?v=_kahUzR5e_U&ab_channel=TEpLOVO3

 

(A videó a Bullet Train c film általam kicsit módosított és feliratozott egy perces előzetesével kezdődik)