Mocsári Trol Creative Commons License 2024.05.11 0 2 20359

Itt már egyszer le lett vezetve, hogy a végtelen Univerzumban elképesztő számú csillagrendszer lehet.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166901684&t=9000303

 

Azon az 1000 trillió csillagon egyértelmű, hogy hemzseg a mikrobális élet, a szervezettebb élet és az értelmes élet is. A Kardasov-skála szerinti 3-as típusú civilizációt inkább hagyjuk, mert abból tényleg kevés lehet. Bár, ki tudja. Ha a világegyetemben eddig térben és időben létrejött értelmes, fejlett civilizációkkal kalkulálunk, akkor én egészen biztosra veszem, hogy nem az írás a fejlettség alapvető ismérve. elég, ha Stanislaw Lem Édenjére gondolunk, ahol  a duplák a szonár jeleket használják a kommunikációra, amelyek egyfajta ultrahangos jeleket jelentenek, és amelyeket a főszereplők nem képesek közvetlenül érzékelni vagy megérteni. A Solarisban az óceán képes manifesztálni, reprodukálni halott vagy elveszett szeretteiket a felfedezők előtt. Ezek a manifesztációk valódi fizikai formákban jelennek meg, még akkor is, ha a személyek, akiket képviselnek, korábban már meghaltak vagy eltűntek. Ez azonban nem hagyományos kommunikáció, inkább egyfajta megjelenítés vagy manipuláció. Az óceán térbeli változásokat is létre tud hozni kommunikációként. 

Isaac Asimov "Nemesis" című regényében a prokarióta tudatok, vagyis a mikroorganizmusok kollektív intelligenciája gondolatátviteli képességgel rendelkezik, mentális hálózaton alapuló kommunikációt alkalmaz a regényben. Ez az intelligencia képes befolyásolni az emberek gondolkodását és viselkedését is.

A világegyetemben az 1000 trillió csillagon előforduló intelligencia és kommunikáció típusok száma hatalmas lehet. Az emberi típusú civilizációk és közlésformák száma szerintem minimális lehet a világegyetemben. 

Ami a megelőző, fejlettebb civilizációk alapvető közlési formáit illeti, ezen a téren sem egyértelműen csak az írás jöhet szóba. A 3 gízai piramisnál pl. nincsenek az építőkre utaló feliratok. Ezeknél és a hatalmas, neolitikus megalitoknál a matematika, a csillagászat és a precesszó mély ismerete lehetett pl. az üzenetközvetítő eszköz. 

A Kőóriások rejtélye című ősi idegenes film pl. felveti, hogy az ősi világ nagy kőóriásai, óriásszobrai, pl. Olmék fejek, obeliszkek stb. energia- és adattárolási célokat használhattak. 

 

https://ok.ru/video/2376251738868